Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dykare söker efter ammunition i sjön

Dumpades i sjön efter andra världskriget.– Om ammunitionen är väldigt instabil så kommer vi välja att oskadliggöra den, säger Magnus Jirlind, informatör vid Försvarmakten.

Annons

Det plaskas i sjön Limmaren, sydost om centrala Norrtälje. Mellan måndag och söndag dyker ett team om tio röjdykare från Försvarsmakten efter gammal ammunition.

Det rör sig om olika pjäser – spränggranater och tändrör med mera – som dumpats i sjön av militären för 60 år sedan.

Allting hade sin början 1954, då försvaret tog beslut om att göra sig av med instabila pjäser – ammunition som fått stötar, eller på annat sätt bedömts som osäker att hantera – som legat i beredskap under andra världskriget.

– Att dumpa den i sjöar var den metod man använde då, säger Magnus Jirlind, informatör vid Försvarsmakten, och berättar att det idag finns andra metoder för att hantera skadad ammunition som är långt säkrare.

Men även om tanken på att det ligger potentiellt explosivt material nedsänkt i sjöar med närhet till tätorter kan kännas obehaglig så bedömer Försvarsmakten situationen som ofarlig för allmänheten. Ammunitionen ligger väl dold i bottensedimenten och någon explosionsrisk finns inte. På Försvarmakten är man inte heller oroliga för att vanliga civila sportdykare ska få för sig att börja dyka i hopp om att finna militära troféer.

–Sikten är oerhört dålig, dykarna ser inte mer än tio centimeter framför sig, berättar Magnus Jirlind.

För att kunna

söka av sjön har dykarna märkt upp botten i ett rutsystem av kättingar. Två och två letar de sedan noggrant i dyn med hjälp av en metalldetektor.

Målet med veckans dykningar är att hitta all ammunition. Senare kommer beslut tas om pjäserna ska bärgas eller få ligga kvar i sjön.

–Vi har plockat upp ett tändrör för att konrollera statusen, säger Magnus Jirlind.

I Limmaren finns

sammanlagt tre 7,5-centimeters granater, 41 lådor med 20millimeters luftvärnsammunition och 1057 tändrör. Tidigare har dykteamet utfört likande operationer i sjöar vid Östersund och Kiruna där ammunition också dumpats.