Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dumt att göra sig ovän med alla studerande

Mycket talar för att den långa lågkonjunkturen nu är på väg att ta slut, och att tillväxten börjar ta fart. Ett tydligt tecken på detta kom i fredags, när Statistiska centralbyrån presenterade de senaste siffrorna över Sveriges BNP.

SCB-siffrorna var mycket bättre än väntat. BNP för det fjärde kvartalet i fjol växte med 3,1 procent, jämfört med samma kvartal året innan. Det var mycket högre siffror än vad analytikerna räknat med.

Nu måste dessa siffror tas med en nypa salt, eftersom halva BNP-tillväxten beror på utökade lager i företagen. SCB-siffrorna är dock inte de enda som visar på en uppgång i konjunkturen. Andra typer av mätningar visar samma sak.

Det är mycket positivt. Det betyder att fler får arbete och att det finns mer pengar till bättre välfärd.

Men det betyder också att det är dags att lägga om finanspolitiken, och inte längre stimulera ekonomin med skattesänkningar och budgetunderskott.

Det är därför helt rätt av finansminister Anders Borg att nu planera för skattehöjningar. Enligt de planer han redovisade för någon vecka sedan har alliansregeringen i första hand tänkt höja skatten på tobak, alkohol och fordon. Dessutom vill regeringen slopa avdraget för pensionssparande och sänka studiebidraget. Tillsammans innebär detta nio miljarder extra till statskassan.

Mycket av kommentarerna efter Anders Borgs utspel handlade om att de här skatteförslagen skulle vara taktiska: genom att föreslå skattehöjningar skulle alliansregeringen försvåra för Socialdemokraterna att hävda att regeringen inte sköter den svenska ekonomin på att ansvarsfullt sätt, utan ”sänker skatten för lånade pengar”. Det är ju också minst sagt ovanligt att Moderaterna går ut i en valrörelse med löften om att höja skatterna.

Icke desto mindre är det rätt politik. När tillväxten tar fart måste en regering se till att åter få överskott i statsbudgeten. I annat fall kommer underskotten att växa sig större och större, och vad det medför finns det gott om exempel på runt om i Europa.

Helt otaktiskt är dock förslaget om att sänka studiebidraget. Drygt 440 000 väljare får rösta för första gången i höstens val, och många av dem är osäkra på vilket parti de skall välja. Många av dessa väljare studerar och de blir säkerligen mycket upprörda när de får veta att regeringen vill sänka deras bidrag. För många kan detta avgöra vilket parti de röstar på.

Rent sakligt vore det också fel att sänka studiebidraget. Det gör att en grupp som redan har det knapert får det ännu sämre. Det kan också göra att vissa avstår från att studera, vilket på sikt kan försämra Sveriges konkurrenskraft.

Det är därför bara att hoppas att allianspartierna inser sitt misstag och drar tillbaka förslaget om sänkt studiebidrag. Om allianspartierna skall ha en chans att vinna valet har man inte råd med att göra sig ovän med alla studerande.