Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dumförklara inte väljarna

Reidar Carlsson biter i det sura äpplet när han helt korrekt konstaterar i sin ledare att Sverigedemokraterna gjorde ett succéval i Norrtälje kommun i det nyss avslutade EU-valet. Sverigedemokraterna fick 18,6 procent av kommuninvånarnas röster, blev näst största parti (före Moderaterna) och dessutom största parti på hela elva orter. Detta var inte ett kommunalval, men vi, Sverigedemokraterna i Norrtälje vill ändå passa på att rikta ett stort tack till alla er som valde att lägga er röst på vårt parti.

Anmäl text- och faktafel

Till Reidar Carlssons ”analys” över valresultatet: Sverigedemokraterna gick uppenbarligen hem på landsbygden och det är ”mycket svårt att förstå varför”. Valresultatet föll inte i god jord helt enkelt. Det spekuleras i att invånarna på landsbygden uppenbarligen besitter mindre smickrande egenskaper än sina tätortsgrannar eftersom de haft den dåliga smaken att rösta på fel parti enligt Reidar Carlsson.

Utöver att vi finner det väl magstarkt att Reidar Carlsson i sin ledare insinuerar att landsbygdsbefolkningen inte förstår sitt eget bästa, så förvånas vi faktiskt över den polariserande retoriken som bedrivs från en vän av centerpartistisk politik, det forna Bondeförbundet, med sin väljarbas bland just denna grupp.

Vi vill även påstå att det varken var oväntat eller är svårt att förstå varför många väljer att lägga sin röst på just Sverigedemokraterna. Några orsaker till vår frammarsch menar vi är att vi lyfter sådant som påverkar många människors vardag. Exempelvis har Norrtälje kommun drabbats hårt av den fria rörlighetens baksidor, där organiserade stöldligor turnerar runt på landsbygden och stjäl det mesta man kommer över såsom båtmotorer, arbetsmaskiner, verktyg och drivmedel.

Lägg till minskade polisresurser vilka har krympt över tid, där stundtals en polisbil har täckningsgrad att ensam patrullera hela Norrtälje kommun. Naturligtvis begränsar detta möjligheterna att ingripa vid pågående brott, framförallt på landsbygden. Att behöva visa sitt pass när man passerar landsgränser anser inte Sverigedemokraterna vara ett inskränkande av den fria rörligheten. Att ge Tullverket ökade befogenheter att agera när de upptäcker stöldgods anser vi också vara nödvändigt och högprioriterat.

För att inte tala om de skyhöga priserna på drivmedel, som slår hårdast på landsbygden. Måtte inte EU få beskattningsrätt och därmed lägga sten på börda.

En annan framgångsfaktor till ett lyckat EU-val är att Sverigedemokraterna har varit tydliga med budskapet gällande EU. Vi vill bland annat stärka samarbetet i frågor gällande miljö och klimat, bekämpande av organiserad brottslighet och arbete mot terrorism. Men vi är samtidigt kritiska till att ytterligare makt flyttas till Bryssel och att EU utvecklas till en federal superstat. Sunt förnuft tycker vi, och till synes håller även en hel del landsbygdsbor och allt fler stadsbor med oss.

Man får givetvis beskylla Sverigedemokraterna för att få ”näring av missnöje, bitterhet och rädsla”, det går alltid hem i vissa läger.

Men vi tycker man ska vara försiktig med att ”skjuta budbäraren”. Vi kommer alltid belysa problem i samhället, problem som berör människors vardag, och föreslå åtgärder på hur vi kommer till rätta med dem. Det kommer vi aldrig sluta med. Håller man med oss så röstar man Sverigedemokraterna, annars röstar man på ett annat parti, vilket är det fina med demokratin.

Slutligen vill vi ge ett gratis tips till Reidar Carlsson och alla andra makthavare som inte vill att Sverigedemokraterna ska växa på grund av ”missnöje, bitterhet och rädsla”. Skapa då inte ett samhälle fyllt av missnöje, bitterhet och rädsla. Och framför allt, dumförklara inte människor som röstat Sverigedemokraterna – tänk om de har rätt!

Andrea Kronvall (SD), Riala

Arne Molin (SD), Rimbo

Britt-Mari Canhasi (SD), Färsna

Dennis Ekström (SD), Malsta

Helena Ekekihl (SD), Norrtälje

Ingmar Ögren (SD), Väddö

Karl-Göran Edberg (SD), Singö

Lorant Alföldi (SD), Edsbro

Mikael Strandman (SD), Norrtälje

Mikael Söderqvist (SD), Harka

Roger Harvidsson (SD), Herräng

Sune Rehnberg (SD), Spillersboda

Sören Karlsson (SD), Norrtälje

Tina Sandberg (SD), Hallstavik

Tommy Grönberg (SD), Finsta

NT KOMMENTERAR:

Det skulle aldrig falla mig in att tycka att landsbygdsbor är dumma. Jag bor på landsbygden själv. Jag är född och uppväxt på landsbygden.

Jag dumförklarar därför inte landsbygdsbor i min ledare 19 maj. Inte heller påstår jag att de "inte förstår sitt eget bästa", eller att de besitter ”mindre smickrande egenskaper än sina tätortsgrannar”. Detta är istället ord som Andrea Kronvall och hennes partikamrater lägger i min mun. Det är de som använder negativa ord om dem som bor på landsbygden, inte jag.

Jag hoppas och tror att landsbygdsborna noterar detta.

Självklart är inte landsbygdsborna dumma. Det är inte därför större andel av dem röstat på Sverigedemokraterna. Istället finns det rationella skäl till detta. En del av dessa tar SD-företrädarna upp i artikeln, som bristen på poliser. Här har uppenbart övriga partier inte gjort tillräckligt för att lösa problemen och minska oron. Och Sverigedemokraterna har, genom skicklig propaganda byggd på lögner, halvsanningar och fördomar, lyckats ge sken av att problemen på landsbygden är invandringens fel.

På samma sätt försöker nu SD-debattörerna hävda att jag påstår att det är något fel på landsbygdsborna, eftersom större andel röstar på Sverigedemokraterna. Det är lögn, vilket man lätt kan konstatera om man läser artikeln.

Däremot skriver jag att de övriga partierna måste ta landsbygdsfrågorna på större allvar, och se till att bemöta Sverigedemokraternas lögner, halvsanningar och fördomar. Fler måste få veta att ett parti som frodas av missnöje, bitterhet och rädsla aldrig kan lösa de problem som finns på landsbygden, bara förvärra dem.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel