Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dum taktik med vallöften som retar de unga

För några veckor sedan presenterade finansminister Anders Borg några av förslagen i regeringens vårbudget. Ett av dessa var ett sänkt studiebidrag med 300 kronor.

Annons

Det här förslaget blev mycket kritiserat. Och efter några dagar drogs förslaget tillbaka, antagligen på grund av att regeringen hade insett att det var en usel valtaktik att på detta sätt reta upp alla väljare som har studiebidrag, till exempel många väljare under 25.

De unga väljarna är mycket mer osäkra på vilket parti de skall rösta på än andra väljare. Enligt SCBs senaste väljarundersökning, som gjordes i november i fjol, är var tredje väljare under 25 år osäker på hur han eller hon skall rösta. Det är dubbelt så mycket så hög andel som för äldre väljare. Att lägga fram vallöften som stöter bort unga väljare är därför mycket dum idé.

Mycket talar dock för att det var just detta som Socialdemokraterna gjorde i går. När partiledaren Stefan Löfven då presenterade några av partiets vallöften var nämligen ett av löftena en införa en obligatorisk gymnasieutbildning för alla under 18 år.

Det finns en god tanke bakom denna skolplikt: att få fler ungdomar att skaffa sig en gymnasieutbildning. I dagsläget är det mycket svårt att få jobb utan att ha gått på gymnasiet, och många av dem som saknar gymnasieutbildning fastnar därför i arbetslöshet.

Det är dock svårt att tvinga alla ungdomar att gå ut gymnasiet, som Socialdemokraterna vill. Den som är skoltrött får inte bättre motivation av ett skoltvång. I så fall skulle grundskolan, som ju har skolplikt, inte ha några skoltrötta elever. Men så är det ju inte, tvärtom. Risken är därför stor att många av dem som tvingas att gå på gymnasiet inte kommer att lära sig speciellt mycket, utan tvärtom förstöra för de andra eleverna.

Dessutom kan man bara tvinga omyndiga elever kvar på skolan. Det gör att många lär hoppa av strax efter de fyllt 18 år.

Det skulle därför inte bli speciellt många fler som gör klart en gymnasieutbildning. Däremot skulle det bli många fler som går på gymnasiet utan att ha motivation till att studera.

Detta vet de yngre väljarna. Det är inte länge sedan de själva gick på gymnasiet, så de vet hur de eller deras kamrater skulle reagera på att bli tvingade att gå på gymnasiet.

Socialdemokraternas förslag om en obligatorisk gymnasieskola är en del i partiets taktik för att nå partiets mål om att Sverige skall ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Men det är ett dåligt genomtänkt förslag, som bygger på synen att det går att tvinga skoltrötta ungdomar att få läslust.

Men det går inte. Det vet ungdomarna. Och därför kommer förslaget om ett gymnasietvång att bli ett stort problem för Socialdemokraterna i valet i höst, och innebära många förlorade ungdomsröster.

Om nu inte partiet drar tillbaka förslaget innan dess.