Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelt nöje på delad ö

En pytteliten karibisk ö, två nationer och två rejält olika
semesterupplevelser i norr respektive söder. Häng med till Saint
Martin, ett av Karibiens mest attraktiva resmål.

Som de flesta har vi valt Saint Martin för de gulvita stränderna med turkost hav och prassliga gröna palmer. En solig söndagsmorgon på Mullet beach på den södra sidan av ön råder frid.

De semesterfirare som ska fylla solstolarna eller göra ett badstopp här under sin katamarantur har knappt vaknat efter gårdagens goda middag och kanske någon romdrink för mycket - lätt hänt när de flesta valt all inclusive.

120 nationaliteter

Saint Martin är en tropisk ö som trots sin litenhet ända sen 1648 varit kluven i en fransk och en, numera i stort sett självstyrande, holländsk del. Ön är en av Karibiens främsta turistmagneter och den sköna tillbakalutade livsstilen lockar många att stanna för gott. I dag bor här över 120 nationaliteter.

Två av dessa invandrare är Kara och Dominique Lapierre från Panama respektive Kanada, som driver Zeebest Bakeshop nära flygplatsen:

-Ett slitigt, men kul jobb. Vi är välkända för vår cheesecake och våra franska bakverk. Men att driva företag här är något helt annat än i mitt hemland. Här får vi exempelvis lära nyanställda att de måste ha skor på sig när de står i affären, säger Kara som tagit med dottern Paula till stranden, där tvååringen orädd guppar omkring i vågorna med sin simring.

Flygdyrkare

Den södra delen av ön bär det holländska namnet Sint Maarten men här känner man sig ofta mer som i Florida, då amerikanska turister dominerar stort. Här ligger staden Philipsburg där det ibland radas upp åtta kryssningsfartyg på bredden under en och samma dag; här finns alla de stora höghushotellen, det mesta av nattlivet och den enda internationella flygplatsen.

Själva flygplatsen är ett kapitel för sig: Maho Bay är en poppis strand bland solbadare. Men många kommer snarare för flygen än för badandet. För när jumbojetarna och alla små regionalflyg ska landa brakar de fram på otroligt låg höjd. När det är dags för start hänger ofta klasar av våghalsiga grabbar på flygplatsstaketet fem meter från stranden för att testa om de kan hålla sig kvar när planens jetmotorer går på maxvarv.

Stillsamt söderut

Den norra delen av Saint Martin är fransk och här är livet mer stillsamt än i söder. Här finns bara låga hotell som smälter in fint bland strandpalmer och blommande träd och här når maten snäppet högre när det kommer till kulinariska upplevelser - framför allt i byn Grand Case, med sin berömda restauranggata.

Byggandet regleras hårt i norr till skillnad från i söder där normen tycks vara att vad som helst fungerar. På den franska sidan dominerar ännu tät, grön djungel över stadsliv och semesteranläggningar. Vi åker upp till de gröna kullarna från huvudorten Marigot för lite äventyr:

-Välkommen till Loterie farm, ett naturreservat som en gång i tiden var ett sockerplantage, hälsar Pierre Lenoci, som trots sitt franskklingande namn är invandrad svensk.

Trädtoppsäventyr

Han bjuder på ställets specialdrink Ti punch, en alkoholstinn variant av caipirinha, gjord på lime och rivig brun rom från trakten. Som tur var gör han det först efter att vi kämpat oss igenom Loterie Farms krävande trädtoppsäventyr med hisnande åklinor och många knixiga passager högt ovan djungelgolvet. Vi förstår efter en timme bland trädkronorna varför han avrått oss från att testa den ännu tuffare turen med det talande namnet Flyzone extreme.

Paradisö

Då är paradisön Pinel, nära byn Cul de Sac, en mer stillsam upplevelse. Vi solar, ser levande jättehumrar gömma sig under klippor längs öns snorkelled och njuter i fulla drag av grillade skaldjur, tropiska drinkar och kalla Carib-öl med limeklyfta i flaskhalsen. Livet är så skönt att vi knappt hinner med sista båten tillbaka igen. Men i morgon finns å andra sidan ännu fler stränder att upptäcka på Saint Martin.

Fakta/St Martin

Allmänt

Saint Martin är en av Karibiens mer exklusiva öar. Trots sinafuttiga 87 kvadratkilometer är ön sedan snart 400 år tillbaka deladmellan Holland i söder och Frankrike i norr. I söder finnshålligånglivet och den bästa shoppingen, i norr grönskan ochfinessen. På hela ön väntar en skönt cool karibisk livsstil.

Valuta

På den holländska sidan av ön är Netherlands Antilles guilder (ANG)officiell valuta, men de flesta använder i stället US-dollar, menäven euro går fint, även om kursen är lite sämre. På den franskasidan har man euro, men även här accepteras dollar överallt. Sådollarsedlar är att föredra. Betalkort accepteras också på deflesta ställen.

Prisnivå

Ön anses dyr, men priserna i affärerna (där sprit, elektronik,smycken och klockor är fyndvaror) och på restauranger ligger ändå30-60 procent under de svenska. Hotell kan däremot vara dyrt, mendet har ju charterresenärer vanligtvis inkluderat.

Säsong

Charter finns bara under vintern, men ön är härlig året runt ävenom orkaner kan svepa in på hösten.

Resa dit

Ving startar direktcharter i höst, men erbjuder redan i vinterpaketresor med reguljärflyg. 14-dagarsresor går att hitta från 12000 kronor i höst. Vill man åka nu på vårvintern kostar resornamer, då mycket redan är fullbokat. Två veckor på fyrastjärniga allinclusive-hotellet Maho beach går på 26 500 kronor per person idubbelrum i slutet av mars. Både KLM och Air France flyger till ön.Räkna med minst 6 000 kronor tur och retur från Sverige via Pariseller Amsterdam.