Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du har rätt att må bra

Annons

Vi lever i ett samhälle som präglas av de normer, värderingar och förutsättningar som vi tillsammans skapat. Jag vill i dag ta upp en av de mörkaste sidorna i det här samhället, nämligen den psykiska ohälsan. Den psykiska ohälsan existerar och växer hela tiden, det är vår tids folksjukdom.

Jag vill inledningsvis klargöra att psykisk hälsa är en rättighet. Ångest, depression, ätstörningar, självskadebeteende, suicidala tankar ska inte vara en del av någons barndom. Inte heller någon annan psykisk åkomma som exempelvis borderline och OCD ska vara en del av ditt liv, för du har rätt att må bra. Det är vi politiker som har misslyckats varje gång någon mår dåligt i det här samhället, inte du.

Jag har själv känt den där ångesten krypande i kroppen och jag har tänkt de där jobbiga tankarna. Vi är inte ensamma.

Som intersektionell feminist ser jag mönstret som målas upp i rapport efter rapport om den psykiska ohälsan. De som drabbas hårdast i vårt samhälle är grupper som unga kvinnor, minoriteter och personer som kan klassificeras som sexuella minoriteter. I en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor står “Vidare ska tjejer och unga kvinnor, unga homo-, bi- och transpersoner och unga som tillhör de nationella minoriteterna särskilt uppmärksammas eftersom psykisk ohälsa i större utsträckning förekommer i dessa grupper”.

Det råder delade meningar om vad som är orsakerna till denna psykiska ohälsa och vad som bidrar till dess genomslagskraft. Oavsett ska vi som samhälle ställa upp när någon mår dåligt och förebygga så att ingen ska behöva må dåligt.

Miljöpartiet tar den här frågan på stort allvar och det finns mycket att göra. Ingen ensamkommande ska behöva leva med känslan av hopplöshet, ingen tjej ska behöva leva med oro över vad hon äter. Att vara ung ska vara kul, inte en mardröm.

Det vi behöver göra politiskt är fler skolkuratorer och psykologer närvarande i våra skolor. Den som mår dåligt kan inte alltid vänta, det behövs mer tillgänglighet. Vi behöver HBTQ-certifiera fler förskoleverksamheter för att inte skapa konstiga normer och förväntningar i samhället. Vi ska uppfostra våra barn till att vara öppna, toleranta och inkluderande medborgare.

Alla barn och unga som söker hjälp hos barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ska erbjudas ett första enskilt samtal, utan någon förälder. Det ska vara enkelt att söka hjälp och ibland kan föräldern vara en del av problemet.

Norrtälje kommun måste göra mer i arbetet med informationsspridning kring psykisk ohälsa så att det går att identifiera sitt mående och så att fler söker hjälp.

Den psykiska hälsan kan också stärkas genom att vi motarbetar sådant som sexistisk reklam i SL. Att vi inte ständigt exponeras för könsideal och hur vi förväntas vara är viktigt! Vårdcentralerna bör också göras mer tillgängliga genom ökade öppettider och möjligheter till digitala möten.

Det här är några av de åtgärder Miljöpartiet vill göra. Vi vill ha en jämställd värld, ett krossat patriarkat och en värld där planeten och dess människor mår bra.

William Olsson (MP), kandidat till kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons