Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drummond kanske är bättre på att förstå

Göran Persson (S) bytte ofta ut sina ministrar när han var statsminister, oftast för att han inte tyckte att de dög. En sådan regeringsombildning gjordes 2004. Enligt Göran Persson var motivet att han ville ”toppa laget” inför valet 2006.

Det här har blivit en klassisk formulering. Den nya regeringen var nämligen lika grå och profillös som den tidigare, och Göran Persson ”toppning” visade tydligt avsaknaden av profiler och kompetens inom Socialdemokraterna.

Trots, eller kanske tack vare, denna ”toppning” förlorade Socialdemokraterna valet 2006 och Göran Persson fick avgå som statsminister. Kanske var det därför Kjell Jansson undvek att prata om ”toppning” när han i går presenterade en rockad bland de Moderaterna nämndsordförandena i Norrtälje kommun, en förändring som görs för att stärka Moderaterna inför det kommande valet.

Förändringen innebär att Göran Pettersson slutar som ordförande i barn- och skolnämnden. Istället tar Bino Drummond över. Han lämnar då sitt ordförandeskap i socialnämnden, där istället Ann Lewerentz blir ordförande.

Orsaken till förändringen är att Göran Pettersson inte vill vara ordförande i barn- och skolnämnden nästa mandatperiod. Han säger att han ”vill göra andra saker”, och då vill han i god tid lämna över uppdraget till någon annan. Han tycker också att det passar att lämna över då det blivit ”lugnare” i nämnden och besluten om skolans organisation skjutits på framtiden, till efter valet.

Eftersom Göran Pettersson vill avgå har Moderaterna, eller rättare sagt Kjell Jansson, velat ge några yngre krafter tyngre uppdrag. Och då har Bino Drummond och Ann Lewerentz blivit utsedda.

Det är förståeligt att Göran Pettersson avgår. Det tar tid och kraft att vara ordförande i den tunga barn- och skolnämnden, och eftersom han har ett heltidsarbete som riksdagsledamot är det naturligt att han inte vill fortsätta på samma sätt fyra år till.

Samtidigt är troligen inte Kjell Jansson speciellt ledsen för att han avgår. Det har varit mycket bråk i barn- och skolnämnden det senaste året och även om detta inte enbart berott på Göran Pettersson, så har hans agerande troligen bidragit till konflikterna.

Detta trodde dock inte Göran Pettersson i går. Istället pekade han på att flera av ”revoltörerna ” i nämnden nu lämnat sina uppdrag, och att en, Robert Johansson, till och med lämnat sitt parti och bildat ett nytt. Enligt Göran Pettersson skulle alltså konflikten i barn- och skolnämnden om bland annat de små skolornas framtid bero på de personer som suttit i nämnden, honom själv undantagen.

Det visar att han inte har förstått varför Centerpartiet och Folkpartiet gick emot Moderaterna i nämnden. Förhoppningsvis är Bino Drummond bättre på att förstå detta. I annat fall kommer han troligen snart också att få uppleva en ”revolt” i sin nämnd.