Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drönare med hjärtstartare ska rädda liv i glesbygden – testas på Väddö

Under några dagar i slutet av oktober ska drönare med hjärtstartare ombord testas på Väddö.
– I glesbygd behövs smartare metoder att få fram hjärtstartarna till den som fått hjärtstopp, säger forskaren Andreas Claesson.

Annons

– Det behövs smartare metoder att i tid få fram en hjärtstartaren till den som fått hjärtstopp, säger forskaren och före detta ambulanssjukvårdare Andreas Claesson.

Andreas Claesson heter forskaren och den före detta ambulanssjukvårdare som sedan förra våren, i samarbete med Hjärtstoppscentrum, KTH och Stockholms läns landsting, jobbat med ett projekt som går ut på att få drönare att leverera hjärtstartare till den som drabbats av hjärtstopp.

– Det rapporteras cirka 5 000 hjärtstopp varje år. Bara 11 procent överlever. Om vi tidigt får fram en hjärtstartare kan överlevnaden vara upp till 70 procent. Men bara en liten del av de hjärtstartare som finns i samhället används, säger han när planerna presenterades i Norrtälje i veckan.

I upp till 70 kilometer per timme levererar drönaren en hjärtstartare till den nödställde.

– Det behövs smartare metoder att få fram dem, säger han och påpekar att det sker en explosionsartad utveckling av obemannade luftfarkoster i dag.

Samtidigt har KTH tagit fram en matematisk modell som visar att i landsbygdens ytterområden där ambulans och räddningstjänst har en anspänningstid på upp till 25 minuter, skulle en drönare vara framme före en vanlig ambulans i 93 procent av fallen. Den eller de som kontaktat SOS Alarm skulle då kunna börja använda hjärtstartaren snabbare.

Med detta som bakgrund har en egen typgodkänd prototyp av drönare, som även kan bära en lätt hjärtstartare, tagits fram. 21 testflygningar

Prototypen har genomgått en första testomgång. Men ännu fattas ett hundratal simuleringstester innan den kan tas i bruk.

När drönaren nått den nödställde landar den på en öppen plats intill. Där plockar en anhörig  upp den och kan direkt starta livräddningen i avvaktan på att ambulans anländer.

Det är där som Norrtälje kommun och räddningstjänsten kommit in i bilden. För det krävs många tillstånd för att få använda sig av drönare i luftrummen. Väddö skjutfält är därför ett perfekt område. Därtill är Väddö perfekt eftersom det under sommaren är tättbefolkat. Och där inträffar många hjärtstopp.

– Vi vill flyga till platser där vi haft hjärtstopp och där vi redan vet anspänningstiden. Vi ska försöka matcha den med vår drönare, säger Andreas Claesson.

22 testflygningar till sådana platser på Väddö är inplanerade till slutet av oktober. Drönaren kommer att vara stationerad på Älmsta brandstation. Exakta dagar för testerna beror på vädret. För drönare, liksom en vanlig helikopter, kan inte flyga i vilket väder som helst.

Om allt går bra under dessa flygningar kan, enligt Andreas Claesson, drönare med hjärtstartare nå avlägsna platser i Norrtälje kommun redan nästa sommar eller allra senast sommaren 2018.

Annons