Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen om guld lever hos öborna

I helgen gör sju öar upp om Skärgården – i cupen som hyllas av förre förbundskaptenen Tommy Söderberg.

Traditionen från 1976 lever. Turen för att anordna den prestigefyllda, men ändå lekfulla skärgårdscupen kom i år till Tyvö.

Förra helgen drog matchspelet i gång – i helgen vankas det final. Gräddö, Gisslingö, Enskär och Refsnäs ser ut att vara uträknade.

Drömmen om final lever för Vätö, Tyvö och Tjockö.

– Historiskt sett har Tjockö tagit hem det allra flest gånger. De tar det på allvar, men har också många unga spelare, säger Richard Österlind, cupgeneral.

Lördagens invigning lockade storpublik, omkring 1000 personer. Tommy Söderberg, Sveriges kanske mest omtycka ex-förbundskapten talade och hyllade fotbollens ideella krafter.

– Han pratade om varför det är så viktigt att man gör saker gemensamt mellan människor. När det mänskliga går förlorat och bara styrs av ekonomiska värden tappar idrotten sin själ.

Och det är på ideella ben som Skärgårdscupen står, om än blöta och leriga. En fin, spelbar plan blev en leråker, när regnet öste ner.

– Vi gick upp halv sex på söndagen med hinkar och skottkärror och öste. Men trots 5 cm vatten, var det inget snack om att ställa in.

Skadeläget då?

– Det går inte att springa så snabbt, därmed har tempot sjunkit – och skadorna. Men jag ska inte säga att de uteblivit.