Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dream Lake – drömmar vävda av popmusik

Roslagssonen Niklas Willar Lidholm är ena halvan av popduon Dream Lake. Att musikbranschen är svår har han fått lära sig den hårda vägen. Men motgångar är inget som skrämmer honom. Efter hårt arbete har bandet nu skrivit kontrakt med ett skivbolag och är singelaktuella med låten ”Let Us Stay In the Light”.

Annons

En tunnelbana rullar in mot stationen. Det gnisslar kraftigt när föraren trycker på bromsen. För de flesta är det öronskärande ljudet bara oljud. Men för Niklas Willar Lidholm kan det vara startskottet till en ny låt. Om inspirationen infinner sig fiskar han upp mobiltelefonen för att spela in ljudet som väcks i huvudet.

– Det är lite pinsamt att spela in med folk runtomkring. Jag försöker att göra det lite diskret, säger Niklas Willar Lidholm och ler.

Han tycker att de ”taskiga” inspelningarna på mobilen kan vara de mest inspirerande även om resultatet av en idé sällan blir det han tänkte från början. För duon Dream Lake, som förutom Niklas består av Isabella Svärdstam, är det en väldigt liten del av musiken som skapas analogt. I stället låter de musiken växa fram digitalt. Han beskriver Dream Lakes musik som ”drömpop”.

– Vi vill ha en harmonisk känsla utan att det blir såsigt. Det ska vara ett driv i musiken.

Att Niklas Willar Lidholm och Isabella Svärdstam skulle börja samarbeta var inte en självklarhet. Niklas bodde i Norrtälje under gymnasietiden, där hans föräldrar fortfarande bor kvar, men pendlade till Tibble gymnasium i Täby för att kunna läsa deras estetiska program. Isabella gick på samma skola men i en annan klass. En dag satt hon och spelade en melodi på pianot i musiksalen när Niklas gick förbi.

– Det lät så jäkla bra, säger han.

Niklas huvudinstrument är trummor så han satte sig vid trumsetet och så började de improvisera tillsammans.

– Det var en ren tillfällighet. Ödet är märkligt.

Sedan dess har de fortsatt att göra musik tillsammans. Men de har väntat länge med att släppa materialet och några av låtarna på deras första EP som kom förra året skapades redan i gymnasiet 2011.

– Jag är perfektionist och är noggrann med att inte släppa något som är halvdant. Men det var en slags frigörelse att släppa dem, säger Niklas Willar Lidholm.

Under våren blev det klart att deras nya singel Let Us Stay In the Light skulle släppas på skivbolaget 100 Songs. Fram till dess har det fått göra allting själva, allt från att boka spelningar till att ta bilder och marknadsföra sig själva. Niklas Willar Lidholm berättar att det är svårt att sticka ut och att man måste jobba hårt om man vill syssla med musiken på heltid. Just nu varvar han musikskapandet med jobb på kvällstid men drömmer om att få ägna sig åt det kreativa på heltid.

– Jag tror att om man har en tillräckligt stor tro på det man gör då går det. Mitt motto är ”Har man väl bestämt sig så går det inte att misslyckas”.