Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatiskt vargmöte i Riala

Alexander Lindgrens jakthund Ajax var meter från att bli riven av en varg på lördagsmorgonen.
- Jag hoppade mellan vargen och hunden, den var knappt fem, sex meter bort, säger han.

Det var vid niotiden på lördagsmorgonen som Alexander tillsammans med två jaktkolleger var ute i Punskogen i Riala för att jaga rådjur. Det hade knappt hunnit gå ens 20 minuter när hunden Ajax, som hade släppts lös för att driva jakten, plötsligt tystnade.

Då förstod jag att något var fel, säger Alexander Lindgren.

Plötsligt dök hunden upp, på väg tillbaka till den plats där den släppts, tätt följd av en varg.

Jag började ropa på Ajax för att locka honom till mig och sprang samtidigt åt hans håll, när jag var tillräckligt nära hoppade jag in mellan hunden och vargen, berättar Alexander Lindgren.

Vargen, som enligt Alexander Lindgren saknade sändare i formen av ett halsband, valde då att avbryta sin hundjakt.

Det var rena tillfälligheter som gjorde att jag var där. Jakthunden har ingen chans att springa ifrån en varg.

Är du säker på att det inte var en hund du såg?

Nej, nej, det här var definitivt en varg. Det såg jag direkt.

Vad händer nu?

Nu kommer jag inte att jaga med hund mer. Ajax är ju som en familjemedlem och jag vill ju ha honom med mig hem efter en jakt, säger Alexander Lindgren.

 

Två vargar finns rapporterade i området

Helge Röttorp, besiktningsman för rovdjursrivna tamdjur på länsstyrelsen är inte förvånad över händelsen. Han har fått in flera rapporter om att varg setts i området kring Riala.

Det finns en varghane med sändare i trakten, och det har även rapporterats om en varg utan sändare i trakten. Så det är inte alls omöjligt att det var en varg som Alexander Lindgrens hund råkade på, säger Helge Röttorp.

Det som är underligt, enligt Röttorp, är att vargarna alltid observerats var för sig. Två hanar skulle innebära konkurrans och sluta med av någon av dem tvingas ge sig i väg. Om vargen utan sändare däremot är en hona så borde vargarna slå sig i hop, till ett så kallat alfapar. Men det har alltså inte skett.

Hur skiljer man enklast en hund från en varg?

Vargarna är aldrig helt vita kring ögonen. De har öron som står rätt upp, lång nos, långa ben och är betydligt större än en stor hund. De har annat rörelsemönster också. Stora spetsar är den hundart som är lättast att förväxla med en varg.

Bör man vara på sin vakt när man har med sig hundar ute i skogen?

 Det är alltid en risk med att jaga med hundar. I regel är vargen rädd för människor, men befinner sig hunden långt från människor så löper den en viss risk, säger Röttorp.