Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatisk upplaga av Roslagsloppet

Folkfest, mestadels strålande väder och dramatik in i det sista. Årets upplaga av Roslagsloppet innehöll det mesta och när röken lagt sig stod ett norskt ekipage som totalsegrare. Flera lokala åkare utmärkte sig också i resultatlistorna.

Ja, det blev ett minst sagt händelserikt lopp, den 52:a upplagan av klassiska Roslagsloppet. Totalt 97 ekipage fanns på startlinjen i Gräddö och under vägen bröt eller diskades 26 tävlande.

– Särskilt på slutet hände det mycket. Banan var inte svårnavigerad som många hade befarat, utan det handlade snarare om att folk inte läst baninstruktionerna ordentligt. En del råkade också ut för motorhaveri, säger tävlingsledaren Pernilla Ingvarsson hos arrangerande Öregrunds Racerklubb.

I totalen var KBK:s Sven Bengtsson först i mål, men precis som flera andra åkare hade han gjort fel vid varvningen. Segern gick istället till norske Jan Trygve Braaten med navigatör Lars Sandelius, Offshore 3C.

– Vi hade tre varvningar vid Öregrundsgrepen och efter varvningen skulle båtarna göra ett knix vid en boj. Där åkte många rakt framåt av gammal istället för att runda den sista bojen.

– Några räddade sig genom att köra fler varv, medan andra missade bojen helt och hållet och diskades. Braaten var den som hade läst instruktionerna bäst och det lönade sig, säger Ingvarsson.

Braaten blev den blott andra utländska totalvinnaren i loppets. För Sven Bengtsson slutade dagen med en tredjeplats efter strafftillägg och ett extra varv.

Spännande blev det också i tävlingsklassen Thundercat där Spillersbodaduon Stefan och Jonathan Rindar stod för dagens stora kämpainsats. Bröderna åkte på soppatorsk 200 meter före mål, och tvingades ta saken i egna händer...

– Det blev rätt irriterat men vi tänkte ”vafan, vi kan ju inte stanna här när vi är så nära mål”. Så Jonathan föreslog att vi skulle paddla i mål och skickade bort bevakningsbåten som kom dit.

Till stora applåder tog sig duon i mål, om än i sakta mak.

– Det var rätt kämpigt, det var motvind och paddlarna var inte det bästa. Vi fick paddla i en kvart men vi hade bra marginal ner till konkurrenterna bakom och lyckades hålla vår sjätteplats. Det var vi riktigt nöjda med, säger Stefan Rindar som gjorde sin 14:e start i Roslagsloppet.

Det blev också flera lokala segrar. I W-150 blev vann Conny Hertz med navigatör Micke Hulting.

–Fantastiskt roligt att få vinna. Det var femte året vi var med och det har varit en del motgångar, bland annat tappade jag motorn en gång. Att nu få vinna Roslagsloppet är stort, det är ju som Vasaloppet för båtåkare, säger Conny Hertz som tävlar för SBK.

Norrtäljeduon hade bra kontroll på loppet och vann en knapp minut före tvåan.

– Vi tog ledningen på en gång och ledde ner mot södra änden vid Blidö. Där var det dock dimma och när dimman släppte söder om Norröra var två konkurrenter i kapp. Men sedan lyckades vi dra ifrån och vid Väddökanal hade vi en minut till godo. Då kände vi att vi skulle klara det, säger Conny om segern.

I V300 segrade SBK-åkaren Peter Forsberg tillsammans med navigatör Dennis Westerholm. Lokal seger blev det också för Gunnar Olderin, RBR, i inombordar-klassen.

Norrtäljekillarna Rasmus Hamrén och Filip Eriksson vann i V115 och trea blev William Söderlind och Marcus Grönvall.

18-årige talangen Hampus Jansson från Blidö stod för en stark insats och slutade tvåa i V-50-klassen med pappa Peter som navigatör.

Och inget Roslagslopp utan Hasse Strandman, som i år gjorde sin 48:e start. Norrtäljeprofilen vunnit Roslagsloppet tre gånger och tog nu hem kändisklassen.

– Allt flöt på bra och jag har en väldigt bra navigatör i Krister Ek. Kändisklassen är lite kortare än de andra klasserna och därför kom vi först upp till Öregrund, det kändes precis som i gamla tider när man vann totalt. En lyckad dag och kul att det var så mycket folk längs hela vägen, säger Hasse Strandman.

Roslagsloppet blev en folkfest och arrangörerna uppskattade att runt 100 000 åskådare följde tävlingarna.

– I Öregrund fanns det ett par tusen på plats vid målgången och det var också jättemycket folk i Älmsta där de ordnat aktiviteter, säger Ingvarsson som kunde sammanfatta en lyckad tävling.

– Vi hade tur med vädret, det var lite dimmigt på södra delen men sedan var det jättefint. Allt fungerade fint och vi har haft jättebra hjälp av RBR, framför allt i Parken i fredags. Sedan har vi haft 600 funktionärer som gjort tävlingen möjlig.