Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dra lärdomar av de missar som gjorts

Gårdagens regn var välkommet i Norrtälje kommun. Regnet rensade luften från röken som kom in västerifrån, från den stora branden i Västmanland. Ändå kändes röklukten tydligt fram på eftermiddagen.

Annons

I skrivande stund tycks storbranden äntligen vara under kontroll. Men det finns risk för att branden blossar upp igen, framför allt om vinden tilltar.

Än så länge är inte omfattningen av katastrofen klar, till exempel hur många hus som brunnit ner. Men det tycks helt uppenbart vara ganska många, även om många har räddats genom räddningspersonalens insatser. Minst en person har också omkommit på grund av branden.

Nu börjar också kritiken komma, dels mot den aktuella räddningsinsatsen, dels mot den svenska krisberedskapen i stort. Många av dem som bor i området har riktat kritik mot både bristande information och att den information de fått varit motsägelsefull. Oppositionspartierna, framför allt från Miljöpartiet, har kritiserat regeringen för att beredskapen mot de extrema väder, som antas bli en följd av den pågående klimatförändringen, varit alltför dålig. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson har också kritiserat att Sverige köpt Jas Gripen istället för flygplan som kan bekämpa bränder.

Kritiken bör tas på allvar, och det är därför bra att alliansregeringen nu låter en utredning analysera storbranden i Västmanland. Det kan till exempel vara så att ansvaret för den här typen av stora räddningsinsatser snabbare bör föras upp på statlig nivå, så att samordningen av insatserna blir mer effektiv.

Det gäller också att dra lärdom av de informationsmissar som uppenbarligen skett, och som till exempel gjort att beskedet om evakuering inte nådde fram till alla berörda. Sådana missar får inte ske i framtiden.

Det är också viktigt att se över om krisberedskapen, så att den är anpassad efter klimatförändringarna. Med tanke på att somrarna lär bli torrare och torrare i framtiden är det till exempel naturligt att åter pröva om Sverige skall skaffa egna brandbekämpande flygplan, och inte behöva låna från Italien och Frankrike, som denna gång.

I dagsläget är det lätt att vara efterklok, och hävda att Sverige gjorde fel när man inte köpte in sådana plan. Å andra sidan är kostnaden för planen mycket hög. Kanske dags för ett nordiskt samarbete?

Dessutom måste regeringens utredare ta reda på varför det dröjde så länge innan planen kom till Sverige. Sådana dröjsmål får inte ske i framtiden.

Att jämföra brandbekämpningsplan med Jas Gripen, som Miljöpartiet gör, är dock löjligt – det är som att jämföra äpplen och päron. Dessutom har Miljöpartiet i riksdagen röstat nej till inköp av de militära helikoptrar, som använts i brandbekämpningen och som till exempel räddat civila. Om Miljöpartiet fått sin vilja igenom hade därför branden kunnat få ännu värre följder.