Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doug från ”Jills veranda” till Norrtälje

Doug Seegers fick tittarna på fall i Jills veranda. I sommar blir Norrtälje hans fasta punkt, när han gör spelningar i Sverige. – Han kommer att bo här, säger Björn Pettersson, som bokar turnén.

Ni såg väl Doug Seegers i Jills veranda? Då satt han på en trottoar och spelade låten Down to the river, som gick rakt in i hjärtat på Jill Johnson och Magnus Carlson. De tog med sig den 62-årige, hemlöse countrymusikern till en studio och spelade in låten, som berörde mängder av tittare.

– Det var helt fantastiskt, jag blev lika tagen som alla andra, säger Björn Pettersson, som bor i Norrtälje och driver företaget Rootsy live.

Där bokar han turnéer med artister inom genren americana, den sorts musik som har lyfts fram i Jills veranda. Doug Seegers och hans Down to the river gjorde snabbt succé och klättrade på olika topplistor. Nu kommer han till Sverige för en turné som bokas av Björn Pettersson.

– Det var Jill som pekade ut mig som den mest lämpade för hans turné, säger han.

Intresset är på topp.

– Det är en jättehajp, jag har hela mejlboxen full med förfrågningar, säger Björn Pettersson, som själv besöker Nashvilles musikscen regelbundet.

Och, jodå, det är sant att Jill Johnson och Magnus Carlson hittade Doug Seegers av en slump. De kände inte till honom tidigare.

– Det var en korvgubbe som pekade ut honom för dem, säger Björn Pettersson.

Han räknar med att det blir ett trettiotal spelningar i Sverige i sommar, med Norrtälje som bas för Doug Seegers.

– Planen är att han ska bo här. Och jag ska se till att han spelar någonstans häromkring.

Björn Pettersson har jobbat med americana i flera år och bokat turnéer med artister som Chip Taylor, Eilen Jewell och Israel Nash Gripka. Musik som inte har haft så lätt att synas i konkurrensen.

Vad tror du att det är som gör att Down to the river har fått sånt genomslag?

– Låten är på riktigt.

– Allt sånt här går i pendelrörelser. De senaste tio åren har det handlat om Melodifestivalen, Idol och andra talangtävlingar, kommersiell musik som styrs av en elit.

Nu tror han att pendeln är på väg att svänga.

– På andra sidan har du Doug Seegers och hans musik. Han sjunger om sin egen erfarenhet med helt oförställd röst, säger Björn Pettersson.

– Det är tur, talang och tajming. Han är en talang utöver det vanliga, fortsätter han.

Själv är Doug Seegers förvånad över uppmärksamheten i Sverige.

– Han förstår ingenting. Han har aldrig varit på turné tidigare.