Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dottern gjorde film om sin pappa

Far och dotter. När Hanna Egge Granderts pappa, Johnny Grandert, blev sjuk bestämde hon sig för att göra en film om honom. Nu visas filmen som ett av många verk på hennes utställning på Galleri Gillet i centrala Norrtälje.

Under två års tid dokumenterade Hanne Egge Grandert sina möten med sin pappa, musikern och konstnären Johnny Grandert, vars namn nog är bekant för många. Själva drivkraften till att göra filmen om sin pappa har varit pur nyfikenhet.

– Pappa har alltid nämnt en massa saker i förbifarten, säger Hanna Egge Grandert.

– Som en gång, fortsätter hon, när vi hade varit i San Fransisco några dagar och han, när vi var på väg därifrån, plötsligt säger: ”Jag bodde ju faktiskt här i San Fransisco några år.” Han hade aldrig nämnt det förut.

Så när hennes pappa blev sjuk kände hon att hon ville höra de där berättelserna.

– Jag visste att det fanns många saker som pappa aldrig hade talat om för oss.

Sedan några år tillbaka lider hennes pappa av en sjukdom, en slags Parkinson som bryter ner kroppens rörelseförmåga. Så hon visste att det var nu eller aldrig. Hanna Egge Grandert har kommit närmare sin pappa under arbetet med filmen.

– Särskilt i efterarbetet, när jag har gått igenom allt material och verkligen närstuderat vad han säger.

När Hanna Egge Grandert nu ställer ut på Galleri Gillet är dokumentären om hennes pappa själva huvudverket. Men här finns också en serie fotografier från Tjernobyl i Ukraina, varav några faktiskt publicerades i Norrtelje tidning i höstas.

– Egentligen var det mina bröder som ville åka. Själv trodde jag inte att jag skulle komma iväg, med tanke på att jag har en stor familj med små barn. Men jag kom iväg.

Hennes barn finns också med i utställning, då i en annan film, där hon leker med barnen iklädd olika dräkter, som också finns att beskåda på utställningen.

– Dräkterna ska symboliserar hur mina barn ser på min kropp; ett ser den som ett trumsätt, för han ska hela tiden trumma på mig.

Den tredje filmen som visas handlar om bröllopet som fenomen, och den tar avstamp i hennes eget, samt hennes mammas och hennes mormors bröllop. Ett något udda verk, och en slags pendang till filmen om hennes pappa, är en cello som är slagen i spillror.

– Det var sagt att jag skulle få den i arv efter pappa, men så en dag för två år sedan så råkade han sätta sig på den.

Spillrorna är i sin tur monterade på en paddell, så att de ser ut som en marionett.

– Det är en kommentar till hur man förhåller oss till livet. Hur man väntar på saker, förväntar sig saker och ser dem som självklara.

Nämnas bör att filmerna endast visas när Hanna Egge Grandert själv är på plats.

– Men jag ska se till att försöka vara här så mycket som jag bara kan, säger hon.

”Kroppen i apans tid”

Utställningen visas 18–30 juni på Galleri Gillet i centrala Norrtälje. Vernissagen äger rum imorgon, lördag, klockan 13. Gillet har öppet måndag–fredag, klockan 10–18 samt lördag–söndag, klockan 10–15.

Filmen ”Johnny Grandert – Norrtäljes äldsta tonåring” har en speltid på ungefär två timmar. De andra filmerna är betydligt kortare. Filmen om Johnny Grandert har spelats in under två års tid (2014–2016).

Hanna Egge Grandert är född 1979 och har varit verksam som konstnär sedan slutet av 1990-talet. Hon är dessutom verksam som bild- och mediepedagog på Norrtälje Konsthall.

Johnny Grandert är kanske främst känd som musiker och tonsättare men även som bildkonstnär. Han är född 1939 och varit verksam sedan början av 1960-talet. Bland hans kompositioner kan man bland andra nämna ”Tre platser i norra Uppland” och ”Skorogoworka”. 1973 blev Johnny Grandert rektor för kommunala musikskolan i Norrtälje och 1986 blev han utsedd till kommunens musikaliske ledare.