Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dörren öppen för vårdjobb

Vård- och omsorgspersonal är fortsatt eftertraktade i Norrtälje kommun. Arbetslösheten är på väg ned men antalet långtidsarbetslösa blir fler och går utan jobb längre.

Annons

Datatekniker, ingenjörer, sjuksköterskor inom psykiatri och läkare är några av de mest eftertraktade yrkesgrupperna på svenska arbetsmarknaden i år. Medan det blir svårare för journalister, matroser och fotografer att finna jobb under året.

Det visar rapporten ”Var finns jobben 2014?” som släpptes av Arbetsförmedlingen i onsdags.

I Norrtälje kommun är vård- och omsorgspersonal den mest eftertraktade yrkesgruppen.

– I Norrtälje råder stor brist på sjuksköterskor, säger Kerstin Bogren, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Norrtälje.

Det råder också brist på lärare i matematik och NO i Norrtälje kommun.

Redan nu börjar sommarjobbsannonserna komma in till Arbetsförmedlingen och i sommarstaden Norrtälje brukar det innebära att flertalet platser söks inom hotell- och restaurangbranschen.

Arbetslösheten är låg i Norrtälje kommun i jämförelse med hur det ser ut i Stockholms län och i resten av riket.

I Norrtälje kommun är arbetslösheten ungefär fem procent. I Stockholms län ungefär sex procent och i riket 7,5 procent.

Men i Norrtälje kommun och i hela Sverige växer andelen långtidsarbetslösa samtidigt som prognosen visar att arbetslösheten i Sverige är på väg nedåt.

Att bryta långtidsarbetslösheten är arbetsförmedlingens stora utmaning. Den grupp som står längst från jobben blir fler och är arbetslösa längre och den utvecklingen har pågått sedan år 2008.

– Vår stora utmaning är att få de långtidsarbetslösa i arbete, säger Kerstin Bogren, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Norrtälje.

Att arbetslösheten är relativt låg i Norrtälje kommun beror mycket på närheten till jobben i Storstockholm. Men Arbetsförmedlingen i Norrtälje ser också att det nära samarbetet med lokala företag förenklar rekryteringsarbetet i kommunen.

– Prognosarbetet går bra eftersom företagarna i Norrtälje ställer upp och svarar på våra frågor om vad de behöver och vill ha, säger Kerstin Bogren.

På riksnivå beräknar Arbetsförmedlingen att det kommer ske 1,3 miljoner rekryteringar i år.

Arbetsförmedlingens analytiker Håkan Gustavsson menar att arbetsmarknaden blir mer tudelad. Svårast har de som saknar gymnasieutbildning.

– En grupp arbetssökande får ett arbete snabbt och upplever konkurrensen om jobben som liten. Å andra sidan innehåller arbetsmarknaden en grupp arbetssökande som möter en mycket kärv arbetsmarknad, säger Håkan Gustavsson.