Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dörrarna öppnas i rättvisans namn

Hur går det egentligen till i en svensk rättegångssal? Döm själv nu på lördag.

Annons

På lördag håller alla domstolarna i landet öppet hus för nyfikna. Syftet är både att stärka förtroendet för rättsväsendet och att påminna om att så gott som alla rättegångar till vardags sker i öppenhet dit allmänheten välkomnas som åhörare.

– Förtroendet för rättsväsendet har inte varit på topp de senaste åren. Vi jobbar för att korrigera det, säger Göran Nilsson, lagman och chef för Norrtälje tingsrätt.

Även tullen, frivården och polisen kommer att medverka under lördagen. I en av rättegångssalarna berättar rådman Ylva Myhrberg om hur familjemål som vårdnadstvister och bodelning tas upp i domstolen.

I de andra salarna kan besökarna se fiktiva rättegångar om både brottmål och tvistemål där anställda på tingsrätten spelar offer och förövare eller tvistande motparter medan domare, åklagare och advokater agerar i sina vanliga roller.

Efteråt blir det frågestund och Göran Nilsson är beredd på diskussion om allt möjligt. Den nyligen friande domen i ett mål gällande våldtäkt på en 15-årig flicka till exempel.

– Det kan man ha synpunkter på. Där kanske man vill prata om bevisvärdering som är en mycket svår fråga.

Kontakta tingsrätten för alla hålltider under dagen.

Detta händer

Lennart Jansson visar lokaler och konst.

Tullen med spårhund berättar om sitt arbete.

Polisens utredare svarar på frågor och visar polisbil.

Frivården berättar om alternativa straff som fotboja och samhällstjänst.

Öppet klockan 10-15, Narvagatan 15, Norrtälje.