Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doppa inredningen i färg

Hippierörelsens batiktrend gör comeback i heminredningen. Men möbler och textiler färgas på ett mer sofistikerat sätt.

Att färga textiler genom att doppa dem i färg förknippas främst med 1970-talets hippiebatik. Mönstret uppstod genom att man knöt och vek textilen på olika sätt innan de hamnade i färgbadet.

Men när trenden nu får en nytändning i inredningsvärlden är det på ett mer sofistikerat sätt och det är inte bara textiler som doppas i färggrytan. Även skålar, bestick och möbler får sig ett dopp. Det ger en effekt av föremål som svävar och textiler som, likt himlen under en solnedgång, skiftar i olika nyanser av samma färg.

– Men det är viktigt att välja rätt färger. Rödorange och blått ger ett elegant uttryck medan en lila nyans troligen skulle kännas mer hippiebetonad, säger Pia von Kantzow på Mille Notti som säljer textilier för sovrummet, och som har anammat den färgdoppade trenden.

Men tekniken knyter också an till den rådande hantverkstrenden. Resultatet av infärgningen går nämligen inte att förutspå fullt ut. Det gör att produkterna får ett hantverksmässigt uttryckt, något som också är helt rätt just nu.

De fyller också en praktisk funktion när man inreder. Trånga hem kan exempelvis upplevas som luftigare med färgdoppade möbler då de tycks lyfta från golvet. Man kan också göra färgövergångar med hjälp av kuddar och plädar som skiftar i nyans, från svagt till starkt i samma färg.

Dessutom spås det att den största inredningstrenden i år är att skapa ett monokromt hem där hela inredningen går i samma kulör.

– Men jag tycker också att färgskiftningarna som uppstår påminner om de som man kan uppleva på himlen och i havet. Resultatet av färgdoppningen känns väldigt naturligt vilket passar oss skandinaver, säger Pia von Kantzow.

Tre sätt att göra mönster

1 Batik.

Batik innebär att negativa mönster skapas genom att vissa delar skyddas när tyget färgas. Det kan göras på flera sätt, ibland knyter man snören i ett mönster på tyget eller så droppar man vax på utvalda ställen på textilen. Färgningen kan göras i omgångar för att få olika effekter.

2 Shibori.

Shibori är den japanska varianten av batik. Själva ordet betyder pressa, vrida och klämma, och likt batikfärgning blockerar man en yta innan färgningen för att på så vis skapa mönster. Det är en urgammal teknik och man använder sig av träklossar, vikningar, stygn, sömmar och knutar för att skapa olika mönster. Just nu pågår det en utställning om shibori på Almgrens sidenväveri i Stockholm.

3 Färgdoppning. Dipdye eller färgdoppning är ett sätt att färga olika föremål och textiler. Man doppar helt sonika ned det man vill färga i ett färgbad men lämnar en del av objektet ovanför ytan. Man kan även färga hår på ett liknade sätt.

Doppa själv

Du kan själv göra färg­doppade textiler genom att bleka ett färgat tyg. Det du behöver är en bit tyg i en färg du tycker om, blekmedel, helst miljövänligt, sprayflaska, balja med vatten och tvättmedel.

Gör så här:

Lägg ut tyget på en plan yta som är preparerad med vaxduk eller tidningspapper.

Häll koncentrerat blekmedel i sprayflaskan. Ställ in flaskans stråle så att den är tunn. Börja spraya från ytterkanten och inåt. Bestäm hur mycket av färgen du vill spara på tyget, cirka 30 centimeter brukar bli fint. När du är nöjd avslutar du blekningsprocessen genom att lägger tygbiten i baljan med tvättmedel. Arbeta långsamt. Det tar ett tag innan tyget bleks och du ser själva resultatet av arbetet. Gör ett test på en bit av tyget innan du börjar för att se hur tyget reagerar på blekmedel.