Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom i helikoptermål överklagad

På torsdagen lämnandes det sista överklagandet i helikoptermålet in till rätten. Sex av de sju dömda rånarna, åklagarna och de utsatta i värdedepån har lämnat in överklaganden.

Annons

Helikopterpiloten från Roslagen lämnade in sitt överklagade redan för två veckor sedan.

Den 28 oktober gick tiden ut för att överklaga domen efter det uppmärksammade helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga förra hösten där rånarna kom över 39 miljoner kronor.

Kammaråklagarna Leif Görts och Björn Frithiof yrkar i sitt överklaganden att en 24-åring som friades i tingsrätten, döms för grovt rån. Mannen stod åtalad för att ha placerat ut bombattrapper vid polisens helikopterbas i Myttinge under rånnatten.

Åklagarna vill också att hovrätten ändrar brottsrubriceringen gällande en 39-åring som dömdes till fem års fängelse för medhjälp till grovt rån och i stället dömer honom till ett längre straff för förberedelse till grovt rån.

Vidare vill åklagarna att hovrätten skärper straffen från sju till tio års fängelse för den 35-årige helikopterpiloten och Safa Kadhum, den 31-åring som erkänt att han var inne i värdedepån.

Personalen som jobbade i värdedepån på morgonen den 23 september har också överklagat och vill att hovrätten höjer skadeståndsbeloppet och att 24-åringen döms för medverkan i brottet. På samma sätt kräver G4S också ett högre skadestånd och att 24-åringen döms för medverkan i brottet.

Den 35-årige helikopterpiloten från Roslagen dömdes till sju års fängelse för grovt rån. Han anser att han är helt oskyldig och att Svea hovrätt bör fria honom helt och hållet. Samma sak gäller för 39-åringen och en 34-åring som tingsrätten anser har iscensatt en trafikolycka med helikopterpiloten för att ge honom alibi för rånnatten.

Safa Kadhum vill att hovrätten ändrar brottsrubriceringen från grovt rån till grov stöld och att han inte ska betala skadestånd till G4S-personalen och Roslagens Helikopterflyg varifrån rånhelikoptern stals.

En 38-årig låssmeden från Roslagen, som stod åtalad för att ha värvat helikopterpiloten, men som dömdes till ett års fängelse för skyddande av brottsling överklagar och yrkar i första hand på att bli helt frikänd och i andra hand att Svea hovrätt dömer ut ett icke frihetsberövande straff.

Den enda av de sju dömda som inte har överklagat domen är en 33-åring som fick fem års fängelse för medhjälp till grovt rån. Mannen fälldes bland annat på grund av att hans dna funnits på ett gummiband runt det sprängmedel som användes vid rånet.