Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doftspray kan vara livsfarligt

Lagligt, lättåtkomligt men också fullständigt livsfarligt.
Fyndet av flera burkar doftspray utanför Rodengymnasiet oroar polis och fältare.

Boffa, sniffa, glejda. Fenomenet att berusa sig med doftsprayen Glade eller olika lösningsmedel har många namn men en gemensam nämnare:

– Det räcker att glejda en enda gång så kan man dö, säger Peter Fjällström, fältsekreterare i Norrtälje.

Efter ett tips från en läsare har NT hittat ett 20-tal tomma flaskor doftspray vid en parkbänk bakom Rodengymnasiet.

Norrtäljepolisens ungdomsutredare och kommunens fältsekreterare hoppas att det är en engångsföreteelse som kan sättas i samband med en händelse veckan efter nyår.

Efter tips från allmänheten anträffade polisen då två synligt påverkade ungdomar, 15 och 16 år, på Knutby Torg.

Ungdomarna erkände omgående att de boffat spraygas och fick därefter skjuts hem av polisen.

Hösten 2010 varnade polis och skolpersonal om att sniffning började bre ut sig som en trend bland unga i Rimbo.

– Vi har inte fått någon information om att det här ska var något som har fått fäste i Norrtälje, men det kan absolut vara något som har poppat upp under jullovet, säger polisinspektör Mia Logård vid närpolisen som utreder ungdomsbrott i kommunen.

Hösten 2008 avled en 14-åring i Arninge efter att ha tagit två andetag i en plastpåse fylld med doftspray och sommaren 2010 fick ett barn från Norrtälje kommun köras akut till sjukhus efter att ha hittats livlös efter att ha sniffat.

– Det är inte brottsligt eller olagligt men det är fullständigt livsfarligt. Tyvärr kan vi inte göra mer än att prata med ungdomarnas föräldrar och varna för det här, säger Mia Logård.

Peter Fjällström understryker också föräldrarnas ansvar:

– Det här med sniffning är något som kommer och går bland ungdomarna, men de förstår inte alltid hur farligt det kan vara. Som förälder ska man vara uppmärksam och prata med sina barn om det här, säger han.