Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsstöt nära för dragracingbana

Holmen skog kan inte längre utlova mark i Varsvik utanför Hallstavik till Viking Raceway AB, som vill bygga en dragracingbana där. Att bolaget nu blir av med den utlovade marken kan vara dödsstöten för hela projektet.

Annons

Holmen skog har i många år varit välvilligt inställda till Viking Raceway AB:s planer på att bygga en dragracingbana på bolagets mark. Men nu kan hela projektet falla, då Holmen skog blivit miljöcertifierade. Det innebär stenhårda regler om vad man får göra med sin mark.

– En dragracingbana ingår inte, säger Maria Hedqvist, fastighetschef på Holmen skog.

Viking Raceways talesman Hasse Johansson säger att man inte har någon plan B för den planerade banan.

– Nej, det har vi inte. Vårt miljötillstånd gäller ju för den här marken. Att sätta i gång en ny miljökonsekvensbeskrivning (används för att få en helhetssyn av miljöpåverkan) har vi inte råd till.

– Men det här är en jätteviktig fråga för vår landsända, för vår kommun. Det är inte bara en dragracingbana, det är ju en turistanläggning också som kan ge arbetstillfällen, säger han.

Hasse Johansson vill ännu inte säga att det här beskedet är dödsstöten för bolaget, utan menar att bolagets 300 aktieägare måste få säga sitt innan något definitivt beslut tas. Viking Raceway fick efter många års hårt jobb ett miljötillstånd 2010 för att bygga en bana. Den är en av två banor i hela landet som har ett miljötillstånd. Under större delen av projektet har Holmen utlovat marken i Varsvik till bolaget.

I december fick Viking Raceway så ett brev från Holmen skog som meddelade att Holmen inte längre kunde kvarstå vid den avsiktsförklaring som tecknats mellan parterna 2005. Enligt avsiktsförklaringen skulle Holmen skog, genom ett byte av mark med Norrtälje kommun, avstå från fastigheten Lundås i Varsvik där Viking Raceway planerat att bygga sin dragracingbana. Miljööverdomstolens tillstånd att bygga gäller bara för marken i Varsvik.

Holmen är numera certifierat enligt Forest Stewardship Council (FSC).

– Att omvandla ett skogsområde till något annat måste vara något som gynnar ”samhällsrelaterad infrastruktur” enligt certifieringsorganets kriterier. Jag kan inte se att en dragracingbana gör det, säger Maria Hedqvist på Holmen skog.

När avsiktsförklaringen skrevs 2005, var tanken att Holmen skulle byta mark med Norrtälje kommun.

– Avsikten var att kommunen skulle erbjuda oss någon mark i utbyte, men vi har aldrig erbjudits någon bra mark. En del som vi erbjöds var odlad mark. Det vill inte vi ha, vi vill ha skogsmark, säger Maria Hedqvist.