Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djävulen i välfärdsfabriken

Sverker Nyman och Conny Andersson skriver om den nya offentliga förvaltningen.

”I början av 1990-talet släpptes en svårkontrollerad djävul lös i den offentliga sektorn.” Det står i inledningskapitlet till boken Välfärdsfabriken – om arbetets mening och gränslös kontroll av Kristina Mattsson. Läs den!

Djävulen har ett namn. Han kallas för new public management. Översatt: ny offentlig förvaltning.

Om försöken att införa styrmekanismer hämtade från marknaden har Kristina Mattsson skrivit en synnerligen tänkvärd bok. Den kan i mångt ses som en fortsättning på Maciej Zarembas uppmärksammade artikelserie i Dagens Nyheter för ett par år sedan. Hon har åkt land och rike runt och intervjuat människor i yrkeslivet. Referenserna är många och detaljerade, som det anstår en bra fackbok.

Idén bakom new public management är skenbart enkel. Man skiljer på beställare och utförare av offentliga tjänster. Beställare av vård, skola och omsorg (det vill säga politiken) ska vända sig till både offentliga och privata utförare. Konkurrens och marknadsmekanismer skulle sköta resten. Men det finns några hakar.

Vård, skola och omsorg är inga naturliga marknader. Hur sätter man priser? Hur skapar man en marknad? Det skapades märkligt konstgjorda prislistor på offentliga tjänster. Ibland direkt i kronor och ören, ibland som ”pinnar”. Kostnadskontroll sattes i högsätet, vilket medför att prislistorna styr verksamheterna. Professionerna fick stå tillbaka.

Beställaren måste veta att utföraren gör vad han utlovat, alltså krävs kontrollsystem. Detta har lett professorn vid London School of Economics Michael Power att mynta begreppet audit society, kontrollsamhället. I kommunerna har kontrollen krävt att antalet byråkrater och mellanchefer ökat medan de händer som ska göra jobbet minskat.

Kontroll betyder också någon form av straff om man inte sköter sitt jobb. I en perfekt marknad skulle det innebära att kontraktet bryts, skadestånd eller att möjligheten till förlängning försvinner. Men den offentliga sektorn är ingen perfekt marknad. Straffen är utebliven löneförhöjning eller omplacering, ibland avsked. Det leder till krav på lojalitet, och därmed tystnad. Därav den tystnadens konformism som sprider sig i den offentliga sektorn.

Finns det alternativ till marknadsorienteringen och new public management? Givetvis. Det fanns en gång i tiden tankar om det goda arbetet. SAF-rapporten Annorlunda fabriker är intressant.

Det gäller nu att gå tillbaka till professionalismen, och acceptera att kunnandet sitter i människornas medvetande och hjärnor och inte i en abstrakt organisation. Anställda måste ha känslan av att de inte är utbytbara celler, att deras kunnande räknas och inte enbart prislistor och pinnar. Brukarna måste ha tilliten att det är deras behov som ska tillgodoses och inte prislistor och pinnar. Mänskliga förmågor och mänskliga behov ska styra, inte prislistor och pinnar uppfunna av managementkonsulter förblindade av inskränkt nyliberal ekonomism. Systemen ska byggas på professionalism och inte på prislistor och kontroll.

Den enda tunga politiker vi sett uttala sig i den här riktningen är Stefan Löfven, som skrev om det på DN Debatt senaste november.

Decentraliserade organisationsmodeller prövas med framgång i privat sektor. Näringslivet vänder sig bort från de hårt styrda tayloristiska modellerna, i synnerhet i kunskapsdrivna organisationer. Men den offentliga sektorn går i motsatt riktning.

Det kommer en dag när samma managementkonsulter som i dag tjänar miljoner på att införa de marknadsorienterade systemen kommer att tjäna lika mycket till på att bryta ner dem. Det finns gott om lättillgänglig forskning som hissar varningsflagg, Riksbankens Jubileumsfond finansierar ny forskning som ska belysa ”reformernas” effekter.

Det vore klokt om Norrtäljes kommunstyre skulle säga stopp och belägg, ta en paus, utvärdera forskningsläget och vänta in pågående forskning. Vi tror att man med nuvarande kurs håller på att ställa till med något som inte är bra för brukarna, inte bra för de anställda och som kan bli mycket dyrt för skattebetalarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel