Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Din röst är viktig den 25 maj

I folkomröstningen 1994 ställdes frågan om Sverige skulle gå med i EU. Jag röstade nej. I nästa folkomröstning 2003 ställdes frågan: ”Anser du att Sverige skall införa euron som valuta?”. Jag röstade nej även denna gång.

I dag inser de flesta att det var bra att vi inte införde euron som valuta. EMU har visat sig vara en konstruktion med stora brister. Den så kallade ”Stabilitets- och tillväxtpakten” skulle garantera att medlemsländerna hade goda statsfinanser och att det ekonomiska och monetära samarbetet mellan länderna fungerade bra. Det har blivit precis tvärtom.

Den gemensamma penning- och valutapolitiken har omöjliggjort nödvändiga anpassningar till respektive lands förutsättningar. Detta har lett till svår ekonomisk kris i många länder. EU:s recept har varit åtstramningar och ytterligare åtstramningar. Man har skurit i välfärden, försämrat arbetsrätten och förhindrat en politik som skulle kunna få igång ekonomin igen. Befolkningen i flera europeiska länder har dyrt fått betala för detta, när arbetslöshet och fattigdom brett ut sig.

När det gäller Sveriges medlemskap i EU har jag ändrat uppfattning. Visserligen har även den Europeiska unionen stora brister – den är alltför centralstyrd, byråkratisk och odemokratisk. De fyra friheterna, som innefattar fri rörlighet för varor, personer, tjänster och kapital, har varit på gott och ont. Länder som Sverige, som har gått före, när det gäller till exempel arbetsrätt och miljökrav, hindras från att gå vidare. De svenska jordbrukarna får allt svårare att klara konkurrensen från de länder där miljökraven är lägre och djurskyddet svagare. De svenska lönerna och kollektivavtalen hotas, när arbetare från olika länder ställs emot varandra. I dag kommer en stor andel av de lastbilschaufförer, som kör på de svenska vägarna, från andra länder och de är kraftigt underbetalda. Fler exempel finns.

I förhållande till utvecklingsländerna har EU blivit en bastion. Samtidigt som den fria rörligheten inom EU ökat, har vi byggt upp murar som hindrar både varor och människor att ta sig in. EU tar i dag inte det ansvar, som skulle behöva tas, för de stora grupper av flyktingar, som försöker rädda sig undan krig och elände. Handelshinder i form av tullar och kvoter försvårar för många fattiga länder att utvecklas, samtidigt som europeiska företag brandskattar samma länder på deras naturtillgångar – det kan gälla allt från fisken i haven till metallerna i marken.

Samtidigt finns det frågor som måste lösas på en europeisk eller global nivå. Det gäller till exempel miljöfrågorna. Här kan EU vara ett viktigt redskap, men då måste parlamentet befolkas av människor som förstår vikten av dessa frågor och lobbyisternas påverkansmöjligheter minska. EU skulle också kunna vara ett redskap för att förbättra levnadsvillkoren för många européer, men då måste de sociala frågorna ges större betydligt vikt.

EU-parlamentet stiftar lagar som påverkar både dig och mig. Om det är viktigt för dig att arbetsrätten fungerar, att lönedumpning förhindras, att klimatfrågorna tas på allvar, att de sociala skillnaderna minskar, att den gemensamma välfärden inte hotas och att flyende inte drunknar i Medelhavet, då är det också viktigt vilka som blir våra representanter i parlamentet.

Vid folkomröstningen 1994 röstade 83,3 procent av de röstberättigade svenskarna. Sedan sjönk intresset drastiskt. I senaste valet 2009 deltog inte ens hälften av de röstberättigade svenskarna – 45,5 procent. Det var ändå en förbättring jämfört med 2004, då endast 37,8 procent deltog. Om EU ska bli mer demokratiskt måste valdeltagandet stiga.

Nu mobiliserar de högerextrema partierna runt om i Europa – Front National i Frankrike, Jobbik i Ungern, Gyllene Gryning i Grekland för att inte tala om Sverigedemokraterna, som beställt nästan 22 miljoner valsedlar. Om vi ska kunna hindra att de främlingsfientliga och isolationistiska krafterna att växa sig starka i EU-parlamentet, måste vi gå man ur huse på valdagen.

Rösta den 25 maj – din röst är viktig!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel