Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diesel i grundvattnet

Diesel har runnit ut i grundvattnet efter en lastbilsolycka. I värsta fall kan det röra sig om 800 liter.

På måndagskvällen förra veckan körde en lastbil av vägen vid Gäddsjön, väg 280 mellan Edsbro och Rimbo. Vid olyckan skadades tankarna och det visade sig senare att en stor mängd diesel runnit ut i marken.

–Det hände på sämsta tänkbara ställe, på en sandås där marken är väldigt genomsläpplig. Nu har diesel läckt ner till grundvattnet och ut i Gäddsjön, säger Johan Lindsten, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Norrtälje kommun.

Exakt hur stora utsläpp det rör sig om är oklart.

–Tankarna rymmer 800 - 1 000 liter diesel när de är fulltankade. Jag vet att Ocab var där och sög ur knappt 200 liter ur tanken så i värsta fall kan det röra sig om 800 liter diesel som har läckt ut.

Nu väntar ett omfattande saneringsarbete.

Svenska miljöinstitutet, som ansvarar för saneringen, har börjat borra hål för att kunna pumpa upp vattnet och rena det. De har dessutom tagit prover hos hushåll i området som har egna brunnar. Det rör sig om ett tiotal hus.

– Det är svårt att säga hur lång tid arbetet tar, det beror mycket på hur marken ser ut där utsläppet skett, säger Lars Rosenqvist, miljökonsult på Svenska miljöinstitutet.

Alla provsvar har inte kommit, men om utsläppen sprider sig till en brunn så märks det ändå tydligt.

– Diesel är en förorening som smakar illa och luktar långt innan det blir farligt, säger Johan Lindsten.

Händer det så ska man inte använda vattnet.