Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Detta är ett uppvaknade för Myndighetssverige”

Clarence Crafoord är jurist och chef för Centrum för rättvisa och ett av ombuden som företräder Ola Hjelm i Europadomstolen. Han anser att det aktuella ärendet visar på att myndighetsbeslut måste innehålla en seriös proportionalitetsbedömning.

– Det betyder helt enkelt att de som fattar beslut måste fråga sig om det är rimligt. Kan man inte få dispens i det här läget får man det aldrig.

Bara det faktum att domstolen har frågat staten om intrånget i Ola Hjelms äganderätt var nödvändig ser Clarence Crafoord som en framgång.

– Staten har ännu inte gett ett seriöst svar på den frågan och hur det än går så är detta ett uppvaknande för Myndighetssverige. Det kommer finnas anledning för länsstyrelser och domare att ställa den frågan oftare i framtiden, säger han.

Det är ännu oklart om det ska att bli någon förhandling eller om domstolen dömer efter skriftväxling mellan parterna. Det är inte heller beslutat när domen väntas.