Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det vore helt fel att återgå till tidigare politik

Den traditionella arbetsmarknadspolitiken, med utbildningar och praktik, fungerar mycket sämre än tidigare. Det är budskapet i Arbetsförmedlingens årliga rapport.

Sämst fungerar arbetsmarknadsutbildningarna. Tidigare hade den som gick en sådan utbildning runt 15 procents större chans att få ett jobb än dem som inte gick någon utbildning. I dag är den siffran noll procent. Arbetsmarknadsutbildningen kan alltså uppfattas som bortkastad tid.

Det ser något bättre ut för dem som får en praktikplats. De har tio procents större chans att få ett jobb än dem som inte haft praktik. Den siffran är dock sämre än tidigare. 2007 var det till exempel 15 procents större jobbchans för den som haft praktik.

Det här låga siffrorna för praktik och arbetsmarknadsutbildning visar att något grundläggande är fel på dagens arbetsmarknadspolitik. Mycket pekar på att felet består i att Arbetsförmedlingen inte har anpassat sig till hur de arbetssökande ser ut i dag.

Alliansen har genomfört stora förändringar för att minska antalet förtidspensionerade och sjukskrivna. Tidigare förtidspensionerades och sjukskrev mängder av personer som egentligen var arbetslösa. Detta innebar dels att hundratusentals människor hamnade i utanförskap, dels att statens utgifter för förtidspensioner och sjukskrivningar ökade mycket kraftigt.

Det var mycket bra att politiken lades om. Men det innebar samtidigt att Arbetsförmedlingen fick en svårare uppgift, eftersom de nu också fick ta hand om dem i gruppen ”arbetslösa som Socialdemokraterna hade förtidspensionerat”. Dessa står ofta längre från arbetsmarknaden än andra arbetslösa, och behöver därför mer insatser. Det gör att insatserna, som arbetsmarknadsutbildning och praktik, inte blir lika effektiva som tidigare. Det gör också att arbetsförmedlarna får mindre tid att hjälpa arbetsgivarna att hitta rätt personer till de lediga jobb som finns; den så kallade matchningen blir sämre.

En lösning vore att återgå till den socialdemokratiska politiken och förtidspensionera 50 000 personer varje år. Mycket pekar också på att det blir den lösningen som Socialdemokraterna väljer om de återfår regeringsmakten efter valet i höst, och skall uppnå sitt mål om att Sverige 2020 skall ha lägst arbetslöshet i EU.

Det vore dock en mycket dålig lösning. Bättre vore att göra om Arbetsförmedlingen så att den klarar att hantera både de ”arbetslösa som Socialdemokraterna hade förtidspensionerat” och alla andra arbetslösa. En idé är att dela upp Arbetsförmedlingens verksamhet i två delar, en annan att öppna för fler privata arbetsförmedlare.

Det här nytänkandet borde redan skett, eftersom man borde ha kunnat förutse vad som skulle hända när massförtidspensioneringen upphörde. Men det misslyckades uppenbarligen alliansregeringens moderata arbetsmarknadsministrar att göra.