Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det var kö utanför butiken i morse"

Clas Ohlsons butikschef berättar om en bra start på Black Friday.

Norrtelje Tidning sände direkt från den stora readagen på Flygfältets handelsområde.

Den här helgen är det många i USA som firar högtiden Thanksgiving. Själva Thanksgivingdagen infaller alltid fjärde torsdagen i november och fredagen dagen efter kallas Black Friday.

Det finns olika förklaringar till varför dagen kallas just Black Friday men en teori är att namnet kommer från att handlarna den här helgen har chans att vända sina röda minussiffror till svarta plussiffror.

LÄS MER: "Lätt att dras med i konsumtionshetsen"

I Sverige har Black Friday bara funnits några år, men allt fler hakar på trenden. En butik som testar Black Friday-erbjudanden för första gången är Clas Ohlson vid Flygfältetshandelsområde, berättar butikschefen Andreas Andersson.

– Det har varit en jättebra start på dagen, över förväntan. Vi hade till och med lite kö, kanske en tio femton personer som stod utanför butiken och väntade. Det ska bli riktigt spännande att se vad som händer under dagen, säger han.

LÄS MER: "Jag ska shoppa mer"

En annan handlare som har Black Friday-erbjudanden är Sportringen. Delägare Göran Eklund märker däremot inte av att det drar ovanligt mycket kunder.

– Det ärinte hysteriskt mycket folk, i sportbranschen är det mest vädret som styr ,säger han.

Anitha Theorin är en av alla kunder som hoppas göra lite extra bra fynd under Black Friday. När NT träffar henne har hon redan hunnit fynda gardiner till sig själv och julklappar till barnbarnen.

– Man kan inte låta bli att tänka att man borde passa på men jag tror också att det ä rlätt att handla för mycket som man kanske inte behöver. Man har ju läst mycket om att priserna höjs innan en sådan här reaperiod. Det får man ju vara litevaken på, säger hon.

Som en motvikt till köphetsen under Black Friday har även begreppet Buy Nothing Day införts på sina håll i USA. I Sverige motsvarar det en helt köpfri dag, berättarPatrik Olsson, talesperson för nätverket Köpfri dag.

– Köpfri dag går ut på att man inte köper något under 24 timmar, då man helt enkelt reflekterar över sitt köpbeteende, säger han.

LÄS MER: Se hela sändningen här