Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det stämmer inte att SD vill skära ned på välfärden

Det är intressant att läsa Ulrika Falks och Hanna Stymne-Bratts debattartikel om det Moderatledda styrets ”snåla budget” för 2019. Den har sina poänger absolut, inte minst gällande det numera prekära läget för sjukvården som vi Sverigedemokrater lyft här i NT bland annat.

Anmäl text- och faktafel

Men det blir tokigt när de båda skribenterna blandar ihop Sverigedemokraternas budget med Alliansens, den som antogs i fullmäktige i december. I debattartikeln står nämligen att läsa ”… även Sverigedemokraterna ville skära ner på välfärden”. Detta är helt enkelt inte sant. Dels satsade vi mer på skola, sjukvård och kultur än Alliansen i det egna budgetförslaget som vi, Sverigedemokraterna föreslog för 2019. Dessutom ville vi ge samtliga områden (utom Överförmyndaren) högre eller oförändrade anslag än för 2018, så några nedskärningar var det inte tal om för vår del. Däremot en ansvarsfull ekonomisk politik med lägre expansionstakt och därmed lägre skuldsättning. När vårt eget budgetförslag inte fick tillräckligt stort stöd lade vi sedan ner våra röster.

Låt mig även återigen påminna Socialdemokraterna om att trots att det egna partiet (S) blev största parti i kommunalvalet valde man att inte ens ställa upp med en motkandidat till Bino Drummond (M) som kommunstyrelsens ordförande, och man opponerade sig heller inte när han valdes vid kommunfullmäktiges sammanträde i höstas. Med Socialdemokratisk logik släppte man alltså fram ett borgerligt styre för det fanns helt enkelt ingen annan att rösta på. Det tycks som om (S) förväntade sig att få igenom ett icke-förankrat budgetförslag via den sverigedemokratiska vågmästarrollen.

Sverigedemokraterna har inlett budgetarbetet inför 2020, något det fattas beslut om i november.

Vi inser att vården behöver prioriteras inom en ansvarsfull ekonomisk politik. Vi välkomnar alla som håller med oss om denna självklara utgångspunkt.

Andrea Kronvall (SD) Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel