Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det skulle bli ett avstamp – det blev ett fiasko

Det började så bra när Centerpartiet startade sitt idéprogramsarbete i början av 2012. Genom att ta fram ett nytt idéprogram skulle Centerpartiet förnya sig, bli tydligare och därmed locka många fler väljare.

Programarbetet skulle kännetecknas av öppenhet, där alla skulle kunna komma med synpunkter. Idéprogrammet skulle bli en viktig pusselbit för att lyfta partiet inför valet 2014. Det gick dock inte alls som partiledningen hade tänkt sig. När idéprograms-gruppen presenterade sitt förslag strax före jul visade det sig att gruppens idéer, trots all öppenhet och trots alla möten, var mycket dåligt förankrade bland Centermedlemmarna. Förslagen om fri invandring, månggifte, slopad skolplikt och slopad arvsrätt fick istället partiets gräsrötter att rasa. Många menade att tonen i idéprogrammet var alldeles för nyliberal.

För att lugna stämningarna inom partiet tvingades partiledningen gå ut och ta avstånd från de mest kontroversiella delarna av förslaget. Istället tog partistyrelsen fram ett eget förslag, där de kontroversiella förslagen var borta. Istället var texten mer socialt inriktad och hade flera skarpare förslag på miljöområdet.

I dag påbörjar Centerpartiet sin så kallade framtidsstämma, vars främsta uppgift är att anta ett nytt idéprogram. Allt talar för att partistyrelsens förslag i stort sett kommer att gå igenom, om än med några få förändringar. Företrädare från främst partiets ungdoms- och studentförbund kommer säkerligen att kräva att skrivningar om månggifte och fri invandring återinförs i programmet, men de kommer inte att ha en chans att få stöd för sina krav bland stämmoombuden.

Men även om det slutliga idéprogrammet kommer att vara bra och väl förankrat bland Centermedlemmarna är skadan redan skedd – Centerpartiet kommer under lång tid att förknippas med månggifte och fri invandring. Den skada som partiet lidit genom idéprogramgruppens förslag, och som är orsaken till att partiets opinionssiffror legat under fyra procent i många mätningar, kommer att ta tid att reparera.

Istället för att utgöra ett positivt avstamp för Centerpartiet inför valet 2014, har idéprogramsarbetet fått många väljare att överge partiet och många partimedlemmar att fundera över vart partiet egentligen är på väg. Totalfiasko, med andra ord. För Annie Lööf och de övriga i partiledningen gäller det dock att trots allt se framåt. Framförallt gäller det för Annie Lööf att ta chansen och försöka förbättra det svaga förtroende hon har bland väljarna, och delvis också bland Centermedlemmarna.

Detta kan hon bland annat göra genom att vara aktiv i debatten på stämman, visa kraftfullt ledarskap och tydligt och med engagemang ta avstånd från de nyliberala idéer som fanns i idéprogramgruppens förslag. På så sätt kanske hon och Centerpartiet ändå kan få ut något lite positivt ur idéprogramsarbetet.