Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det räcker inte med Taube-valser

Härom morgonen när jag slog upp tidningen höll jag på att sätta mitt ekologiska fair trade-kaffe i vrångstrupen då jag läste att kommunens skolor intar en bottenplacering i landet med plats 277 av 290.

Annons

Någon sida in i tidningen blev jag dock lugnare när jag läste Göran Petterssons (M) förklaring till dessa dystra siffror: dessa siffror var nämligen inget att bry sig om! Eleverna som gick ut nian tidigare i år var ovanligt svaga elever och redan nästa år kommer siffrorna att vara bättre, lovade Göran Pettersson.

Jag blev givetvis inte lugnare av att han uttalade sig så. Jag blev snarare arg och ledsen. Jag anser att det hade varit på sin plats att Göran Pettersson istället hade beklagat dessa dystra siffror och bett om ursäkt för att kommunen inte kunnat erbjuda dessa elever en bättre skola att utvecklas och utbildas i, men istället skyllde han alltså bottenplaceringen helt och hållet på eleverna.

Göran Pettersson sa inte ett ord om att ”vi ska minsann se till att Norrtälje får de bästa skolorna i landet med de bästa pedagogerna, rektorerna och de bästa eleverna!” Nej, han nöjde sig med att säga att siffrorna kommer att se bättre ut nästa år. Det är vad jag kallar lågt ställda krav på skolan och jag anser detta vara ett hån mot elever och föräldrar i Norrtälje kommun. Är inte kommunens barn och unga värda att satsa på?

I dagarna har vi kunnat läsa mycket om hur man inom kommunen arbetar för att stärka varumärket Norrtälje. Det har bland annat anlitats konsulter och människor i andra delar av landet har intervjuats för att ta reda på hur mycket man känner till om Norrtälje. Det har även talats en hel del om hur viktigt det är att byggandet av den nya stadsdelen i hamnen kommer igång, även detta för att locka hit fler människor och för att ”sätta Norrtälje på kartan”. Fast nog tar det väl minst 20 år innan den stadsdelen står helt klar?

Jag anser att man börjar i fel ände och att man tänker fel när det kommer till hur man ska locka fler människor till Norrtälje. Den 28 augusti skrev jag en debattartikel där jag bland annat belyste det faktum att ohälsotalen är väldigt höga i kommunen, att utbildningsnivån är låg och jag frågade även om någon verkligen bryr sig om hur vi Norrtäljebor mår. Frågan var allmänt ställd men nog hade jag hoppats på att någon av de styrande politikerna i kommunen skulle komma med något svar – men det har dock varit knäpptyst från det hållet.

Visst kan man väl försöka locka hit människor genom att framhålla att Evert Taube minsann tog sig en och annan sup i Roslagen under somrarna för hundra år sedan, å visst kan man visa på hur vackert det är med kaféernas uteserveringar en härlig vårdag och vore det inte nog med det så finns ju både trådlöst internet och luftkonditionering på bussen som man tar för att pendla till arbetet i Stockholm…

Jag tror dock att en vanlig barnfamilj prioriterar andra saker innan de väljer att bosätta sig i en ny kommun. Det man bör satsa på är till exempel att se till så att Norrtälje kan erbjuda riktigt bra förskolor och skolor, rimliga hyror på bostäder (Roslagsbostäder ligger förhållandevis högt sett till övriga landet), ett aktivt arbete från politikernas sida för att få ner de höga ohälsotalen så att fler människor får vara friska och känna sig delaktiga i samhället, och ett aktivt arbete för en tryggare kommun för alla (Norrtelje Tidning rapporterade nyligen om att Norrtälje är landets 70:e farligaste kommun att leva i). Den typen av frågor anser jag att man bör satsa på i första hand och gör man det kommer fler människor att vilja bosätta sig i Norrtälje och detta utan några som helst reklamkampanjer!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel