Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det måste alltid vara fel att bryta mot lagen

Natten till måndag fick Fogdö lax besök av ”aktionsgruppen Tomma burar”. Gruppen gjorde ett hål i en av fiskburarna, och ”fritog” en av laxarna, som döptes till ”Justina”.Enligt aktionsgruppen innebär ”fritagningen” inte ett brott. Orsaken är att man anser att det är fel att utnyttja fiskar och andra djur på detta sätt.

Annons

”Tomma burar” resonerar på samma sätt som man gör i alla andra aktionsgrupper som ”befriar” djur, till exempel de som släpper ut minkar. De menar att de inte gör något brott, utan har moralisk rätt att sätta sig över lagen. De djuruppfödare som drabbas ekonomiskt av fritagningen har sig själva att skylla.

Det är inte bara djurrättsaktivister som tycker sig ha moralisk rätt att bryta mot lagen i vissa fall. Samma gäller många politiska aktivister på höger- och vänsterkanterna, till exempel dem som för en vecka sedan rev ner Sverigedemokraternas affischer på Östermalms tunnelbanestation. De menade att reklamen var kränkande, och att de därför hade rätt att riva ner affischerna.

Ett annat exempel på hur människor tar lagen i egna händer är alla de attacker som den senaste tiden förekommit mot tiggare och deras boplatser. I Boden för en vecka sedan sköt någon mot parkerade bilar där EU-migranter låg och sov. Och i Göteborg i helgen attackerades en boplats av en man som dels attackerade en kvinna med machete, dels brände ner fyra husvagnar.

De här exemplen är mycket olika i sin karaktär och i mängden våld som använts; det är stor skillnad mellan att attackera någon med kniv och att släppa ut fiskar ur en bur. Men det gemensamma är att de som utfört dåden tycker sig ha rätt att ta lagen i egna händer; att de anser sig ha rätt att skipa rättvisa på egen hand.

Det här är ett mycket stort problem. Om fler och fler medborgare tycker att de har rätt att ta lagen i egna händer innebär det att samhället blir mer och mer laglöst – vilket inte minst drabbar de allra svagaste i samhället. Det är därför mycket olyckligt att vissa partier ibland stödjer olagliga aktioner: vänsterpartister har hyllat dem som rev ner SD-affischerna och Miljöpartiets kongress beslutade för några år sedan att det borde bli lagligt att ”frita” plågade djur. Det ger signaler om att det ibland är rätt att ta lagen i egna händer.

Istället måste alla politiker ge signalen att det alltid är fel att bryta mot lagen, och göra allt för att försöka stoppa dem som tar lagen i egna händer. Det är därför bra att så många politiker fördömt attackerna mot tiggare och att regeringen gett Polismyndigheten i uppdrag att ta fram ett åtgärdspaket för att stoppa dessa attacker.

Attityder tar ofta tid att förändra. Men det går. Därför måste alla ansvarskännande medborgare, inte bara politiker, försöka stoppa utvecklingen mot ökad laglöshet. Att alltid fördöma dem som begår brott genom att ta lagen i egna händer är ett första steg.