Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det krävs för att sälja ditt sommarhus

Drömmen om en sommarstuga har inte falnat. Men den ser annorlunda ut i dag då allt fler köpare har höga krav.

Priserna på fritidshus i Norrtälje kommun har stagnerat. De senaste fem åren har prisökningen i Norrtälje kommun varit en procent enligt Mäklarstatistik som på uppdrag av Fastighetsbyrån undersökt försäljningspriser under perioden mars 2013 till februari 2014 med samma period åren 2008-2009. Det senaste året har priserna gått ned två procent och snittpriset har varit 1,3 miljoner kronor. Detta baserat på 455 sålda objekt.

– Statistiken de senaste fem åren visar på en blygsam uppgång, men vi ska komma i håg att det är en väldigt stor differentiering mellan vad som är efterfrågat och vad som inte är det. Bra objekt säljs snabbt och ofta till högt pris, men det finns också en stort bestånd av hus som ingen vill ha, säger Lasse Tapper på Fastighetsbyrån i Norrtälje.

Det som är efterfrågat i dag är väl underhållna hus med förhållandevis hög standard. När Svensk Fastighetsförmedling i sin bobarometer förra året frågade över tusen svenskar vad de kräver av sommarstugan svarade 69 procent att den viktigaste bekvämligheten var rinnande vatten, hälften ville också att fritidshuset skulle vara utrustat med vattentoalett.

– Köparna är mer bekväma i dag och utbudet ser inte riktigt ut så. Det är många hus där säljarna avstått försäljning då priset blivit allt för lågt. Hade alla dessa sålts hade vi nog sett en prisnedgång totalt de senaste fem åren, säger Lasse Tapper som tror att många fortfarande har ett fritidshus på önskelistan.

– Men samtidigt lägger folk mycket pengar på annat, sitt permanentboende, bil, resor och annan konsumtion.

Björn Strömberg på Mäklarhuset ger samma bild av marknaden. Hus med bra standard har hög efterfrågan, medan de enklare fritidshusen är mer svårsålda.

– Fler kunder vill att huset ska ha vinterunderhåll. Tidigare varade sommarstugesäsongen från påsk till allhelgonahelgen. I dag vill man kunna använda sitt hus året om, säger han.

Enligt SCB har det de senaste åren sålts mellan 8 000 och 9 000 fritidshus per år i Sverige. Under toppåren på 80-talet såldes mellan 14 000 och 15 000 objekt.

– Det betyder att många som gjorde sina köp då är nöjda med sina hus, säger Björn Strömberg.

Som marknaden ser ut, finns det läge att fynda nu?

– Är man beredd att renovera och bygga om så finns det nog det.

Den tidiga våren har bidragit till att försäljningarna har kommit i gång tidigare än normalt och så här långt vittnar mäklarna om ett stort intresse att köpa.

Bekvämlighet i fritidshuset

Förra året fick 1 007 svenskar svara på frågor om fritidshus och vilka bekvämligheter de ska ha.

69 procent vill ha rinnande vatten.

56 procent vill ha dusch.

50 procent vill ha vattentoalett.

10 procent vill ha tvättmaskin.

7 procent vill ha diskmaskin.

Källa: Svensk fastighetsförmedlings bobarometer