Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kan bli hur bra som helst

Huvudstadsregionen växer så det knakar. Med två fullsatta SL-bussar om dagen, bara i Stockholms län. År 2050 förutspår prognoserna att vi blir omkring en miljon fler invånare i regionen. Frågan är akut om hur vi ska klara att ta hand om alla dem som vill bo, leva och verka här.

Handelskammaren anser att vi måste både glädjas åt och ta vara på denna möjlighet. Här har Norrtälje en utomordentlig chans att ta både plats och del av utvecklingen. Genom det ambitiösa stadsutvecklingsprojektet Norrtälje hamn visar staden att man både vill, kan och vågar satsa på framtid och tillväxt. Med förslagets 3 000-5 000 nya invånare skapas ytterligare underlag för både handel, näringsliv, service, skolor, idrott och kultur med mera. Dessutom förskönas stadens bedagade hamnområde på samma sätt som skett i flera framgångsrika kommuner runt om i vårt land.

Det är en stor fördel att planen görs som en skelettplan. Man låser inte fast detaljerna för de olika kommande exploatörerna, men sätter en attraktiv ram som de har att förhålla sig till. Möjliga trafik- och parkeringslösningar läggs fast, liksom möjlig framtida bussförbindelse.

Utrymmet för rekreation och avkoppling i sjönära läge förbättras kraftigt jämfört med i dag genom att koppla samman det planerade flanörstråket på kajens norra sida med aktivitets-noder i östra delen och över en klaffbro till Societetsparken till södra sidan. Affärs- och restauranglokaler skapas i attraktiva lägen så att det blir en naturlig förlängning av dagens centrumkärna, vilket skapar en högre total attraktivitet i centrala Norrtälje.

Kostnaderna för ett nyproducerat boende i en mycket attraktiv miljö i Norrtälje blir rimligen lägre än för andra liknande lägen något närmare Stockholm, vilket med dagens stigande fastighetspriser kan vara ett viktigt argument. Att människor hellre vill bo i en riktig stad snarare än i en förort ser vi tydligt på många håll. Och även där är sjönära boende mycket uppskattat.

Närheten och goda kommunikationer till Stockholm, i kombination med den mindre stadens fördelar och atmosfär, har framgångsrikt använts som argument i andra städer som Västerås, Uppsala, Enköping, Trosa och Strängnäs. Och både nya invånare och arbetsplatser har lockats dit. Hamnprojektet är en viktig nyckel för att åstadkomma detta även här i Norrtälje. Om vi säger nej till utveckling kommer staden att stagnera, handeln utarmas, fastighetspriserna att falla och vi blir alla förlorare.

När väl hamnplanerna nu under stor politisk enighet beslutats av kommunfullmäktige så återstår en viktig del av arbetet: att paketera och finna intressenter till projektet. Det här kan bli hur bra som helst för Norrtälje!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel