Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här ska jag göra efter valet

Då jag förra sommaren intervjuades av Norrtelje Tidnings vikarierande ledarredaktör passade jag på frågan vad jag avsåg göra när jag efter valet fullgjort mitt uppdrag som riksdagsledamot.

Nu är jag redo att besvara frågan. Mina observationer under tolv år som riksdagsledamot har påverkat mitt val.

Det stora flertalet riksdagsledamöter deltar inte självständigt i den rikspolitiska debatten.

Modern teori om politisk kommunikation har fått ett dramatiskt genomslag i svensk politik. Partierna företräds i debatten av ett antal talespersoner som drillats av partiernas kommunikationsavdelningar till att strömlinjeformigt framföra partiernas stabsproducerade talepunkter.

Det stora flertalet riksdagsledamöter deltar inte självständigt i den rikspolitiska debatten.

De riksdagsledamöter som inte likt oss i Norrtälje har en livskraftig lokaltidning med en ledarsida med riksambitioner har ofta tagit sin tillflykt till partihomogena debattforum där de framför sina tankar till likatänkande. Detta riskerar att skapa en sektliknande debattkultur som enligt min uppfattning är skadlig för demokratin i Sverige.

Jag avser bidra till att försöka vända trenden.

Mitt bidrag blir att jag kommer att fortsätta att driva min Podradiostation "Den politiska talradion-dinledamot.se" för vilken jag beviljats utgivningstillstånd och utsetts till ansvarig utgivare.

Poddsändningarna som pågått i drygt tio år kommer efter valet att kompletteras med en textbaserad sektion. Min ambition är att skapa en debattarena där i första hand riksdagsledamöter kan utveckla och pröva sina idéer och argument inom rikspolitiken.

Yrkesmässigt kommer jag via mitt nystartade bolag utföra uppdrag av projektkaraktär utgående från de erfarenheter och kompetenser jag erhållit genom mina 12 års tjänstgöring i riksdagen och drygt 20 år som officer varav tre år som personlig rådgivare åt överbefälhavaren.

Härutöver kommer jag fortsätta att verka inom kungliga krigsvetenskapsakademien i vilken jag invaldes som ledamot 2003. De närmaste två åren har jag fått förtroendet att vara ordförande för avdelningen för luftkrigsvetenskap.

Under den kvarvarande tiden av riksdagens sommaruppehåll kommer jag att bistå en vän med att få dennes bokmanuskript publicerat. Boken är skönlitterär och handlingen utspelar sig i riksdagen.

Göran Pettersson, (M)

Riksdagsledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel