Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir fel när tjänstemännen står för åsikterna

Politikerna skall ha åsikter. Politikerna skall bestämma. Tjänstemännen skall verkställa politikernas beslut.

Så är de offentliga förvaltningarna uppbyggda, till exempel i en kommun. På så sätt är det folket som bestämmer, genom de ombud som folket valt, det vill säga politikerna. Den här uppdelningen fungerar oftast bra. Däremot uppstår det problem när rollerna blandas samman.

Skoldiskussionen här i Norrtälje kommun är ett bra exempel på detta. Här tog tjänstemännen på kommunens barn- och utbildningskontor fram ett förslag på hur kvaliteten i skolorna skulle förbättras. Förslaget togs fram utan att politikerna var inblandade, och innebar att tio små skolor skulle läggas ner. Senare förändrade tjänstemännen sitt förslag till nedläggning av sex skolor.

Det här förslaget skapade stor turbulens i Norrtäljes kommunpolitik. Till sist sprack den borgerliga majoriteten i skolfrågan, och Centerpartiet och Folkpartiet gjorde en överenskommelse om skolan med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

En viktig del i denna överenskommelse var att en utredning skulle göras av kommunens framtida skolstruktur. I normala fall hade det varit naturligt att tjänstemännen på kommunens barn- och utbildningskontor hade gjort den – där finns ju all den expertkunskap som behövs. Men detta går inte. Tjänstemännen har ju redan lagt fram sitt förslag: att sex små skolor skall läggas ner. De kan alltså inte lägga fram ett opartiskt förslag. Genom att driva en åsikt har tjänstemännen gått utanför sin roll.

Istället måste nu kommunen hitta anlita konsulter för att göra denna utredning. Detta blir säkerligen mycket dyrare än om kommunens tjänstemän hade gjort den, kanske också sämre, eftersom konsulterna inte har lika god kunskap om kommunen.

En annan effekt av tjänstemännens partiskhet syns i den verksamhetsplan för barn- och skolnämnden för 2014-2016 som kommunfullmäktige skall anta på måndag. Flera skrivningar där talar samma språk som det förslag som tjänstemännen tog fram: de små skolorna är inte kostnadseffektiva och måste läggas ner för att kommunen skall få pengar till att höja kvaliteten i kommunens skolor.

Det här är tankar som borde varit överspelade i och med fempartiöverenskommelsen. Men uppenbarligen inte. Är det så att kommunens tjänstemän fortsätter att driva sin åsikt, trots de tydliga signalerna från politikerna?

Förhoppningsvis inte. Förhoppningsvis är det politiker som står för formuleringarna, trots att de strider mot fempartiöverenskommelsen. Det är inte bra. Men än sämre är misstanken om att tjänstemännen driver en egen agenda, och inte bara genomför politikernas beslut. Den misstanken hade tjänstemännen sluppit, om de inte hade drivit ett eget förslag om att lägga ner skolor.