Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det behövs en ny halvstor scen

Det av danskompaniet Mariposa samt Kullsta friluftsteater och Roslagens initiativ för Kultur (RIK) föreslagna scenkonstcenter i före detta brandstationen (Norrtälje konsthalls nuvarande lokaler) är en utmärkt idé för att stärka Norrtäljes kulturliv.

Självklart förordar vi en levande mötesplats för scenkonst i det lilla formatet. Projektet ”Brandstationen” är en mycket bra idé med små scener för barn och unga, med mindre föreställningar, gästspel, workshop, festivaler och kurser. Ett ungt och bra initiativ som vi helhjärtat stödjer! Men det sätter samtidigt fokus på Norrtäljes situation när det gäller lokaler för scenkonst.

Roslagsskolans femtiotalsaula med sin lilla scen, otjänliga inlastning och jättestora och mycket slitna salong, byggd för tonåringar, är i dag uttjänad. Därför saknar vi i dag ett utbud av aktuell, proffsig scenkonst och musikaliska upplevelser av det lite större formatet.

Vi instämmer med Riksteaterföreningens uppfattning att Norrtälje stad behöver en halvstor scen, med modern teknisk utrustning och bra inlastning, och en mellanstor salong för cirka 250 personer. Självklart ska där finnas plats även för konferenser och större sammankomster för kommunens näringsliv. Den givna platsen är det kulturhus som länge funnits med i vår vision för hamnutbyggnaden.

Avslutningsvis vill vi också uttrycka vår uppfattning att Kjell Janssons planer att öppna en saluhall i konsthallen är orealistiska med tanke på de kostnader en ombyggnad till godkända livsmedelslokaler innebär, kostnader som belastar kommunens budget.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel