Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är politikerna som måste ta klimatbesluten

Minns du vad du gjorde den 27 september 2019? Ledtråd: det var en stor dag för klimatet. Drygt 500 medborgare i vår kommun Norrtälje demonstrerade då tillsammans med hundratusentals människor världen över. Vi demonstrerade för klimatet och för en hållbar framtid.

Vi kände stor glädje i att vi var så många där villiga att visa för våra makthavare, de som måste ta de avgörande besluten, att vi vill ha förändring och att vi är beredda att göra det som krävs! Vi vill ställa oss bakom rejäla beslut som gör skillnad för klimatet, beslut som i stort måste göras av politiker.

Klimathotet fortsätter flåsa oss i hasorna med extremväder som torka och stormar. Förändringar som dessa beror på förhöjda koldioxidhalter i atmosfären, halter som tog ett rejält kliv uppåt under senare delen av 1800-talet. Det var då den så kallade industrialismen då tog fart – möjligen finns ett samband?

Det är inte bara i Sverige som vi kan se fram emot flera ljumma sommarkvällar och slippa ryggskott på vintern – nu när planeten i allt snabbare takt blir varmare. Sedan slutet av 1800-talet har vår planet blivit 1,1 grad varmare, globalt sett. Detta kommer att påverka oss nordbor genom att miljontals människor kommer att få svårare att tillgodose sina basbehov – såsom att skaffa mat och vatten – där de lever, då kommer de att fly för att överleva. Det skulle du och jag också göra om det gällde oss, eller hur?

Risken för översvämningar kommer att öka drastiskt. Havsnivåerna kan komma att stiga med en meter vid seklets slut om utsläppen fortsätter att öka. Malmö, Skanör och Falsterbo hamnar då under vatten...

Men återigen pratar vi inte bara om Sverige, hur ser det ut i världen där bostäder och hela städer kommer att hamna under vatten? Vart ska dessa människor ta vägen? En inte alltför vild gissning är att de kommer att fly, bort och iväg, till någonstans där de kan överleva.

För att få ett perspektiv på detta: år 2015 ansökte omkring 163 000 människor asyl i Sverige medan 200 miljoner människor förväntas fly på grund av havsnivåhöjningarna och förändrat klimat år 2050.

Varje fredag strejkar en tapper skara utanför vårt kommunhus i Norrtälje. I april planerar vi att dyka upp även i Rimbo och i Hallstavik.

Vi står vid kommunhuset för att påminna våra närmaste makthavare, varje fredag, att det är dem det hänger på.

Vi är många många många som varje dag kämpar för att göra vårt bästa för vår framtid, vi ställer kanske bilen två dagar i veckan och cyklar milen till jobbet, vi är jättenoga med att inte låta någon mat förfaras, vi sopsorterar och vi har kanske slutat flyga och semestrar mer klimatsmart. Det är jättebra, allas insatser spelar roll, men de stora besluten, som krävs för en omställning, de krävs att våra politiker tar.

Det är därför vi står utanför kommunhuset som en obehaglig påminnelse, varje vecka. Vi har inga planer på att sluta. Kanske ses vi nästa vecka? Alla är välkomna!

Ett par ljusglimtar som ändå har setts sedan september:

Norrtälje kommun har tagit beslut om att minska sina utsläpp vad gäller koldioxiden, med 16 procent, per år from 2020.

London Heathrow – en av världens största flygplatser – nekas bygga ut med ännu en landningsbana med argumentet att det strider mot Parisavtalet. Bägge är steg i rätt riktning!

Den 24 april planerades det igen – en global klimatstrejk världen över. Nu ser coronaviruset ut att stoppa detta, för en obestämd tid framöver. Fortsätt hålla dig uppdaterad och följ vårt arbete för vår gemensamma framtid via #fridaysforfuture på sociala medier.

Katja Wiezell, Naturskyddsföreningen Roslagen

Victoria Hellström, Naturskyddsföreningen Roslagen

Bengt Sundbaum, Naturskyddsföreningen Roslagen

Lena Hammarbäck, Naturskyddsföreningen Roslagen

Jörg Hellkvist, Klimatgruppen Norrtälje #fridaysforfuture

Thomas Hedlund, Klimatgruppen Norrtälje #fridaysforfuture

Hilma Jansson, Klimatgruppen Norrtälje #fridaysforfuture

Tora Holmström, Klimatgruppen Norrtälje #fridaysforfuture

Anders Thornström, Klimatgruppen Norrtälje #fridaysforfuture

Torbjörn Vennström, Klimatgruppen Norrtälje # fridaysforfuture

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel