Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är bra att oppositionen repat nytt mod

Det är inte så roligt för politiker att sitta i opposition. Då får man ju inte bestämma något, och det är ju det som är syftet med att vilja vara politiker: att få påverka och bestämma.

Ibland är det dock lättare att vara oppositionspolitiker, inte minst om de styrande politikerna har misslyckats. Då är det bara att peka på misslyckandena och säga att allt hade varit bättre om det egna partiet hade haft makten.

Om de styrande politikerna inte har misslyckats är det lite svårare. Men inte så mycket. Det går ju alltid att hävda att den sittande majoriteten är alltför nöjd och saknar ambitioner. Och skulle någon ur majoriteten komma med ett förslag på vad som han eller hon vill göra, så kan man alltid säga: ”du sitter ju i majoriteten, varför har ni inte redan genomfört det”.

Så här kändes gårdagens budgetdebatt i Norrtäljes kommunfullmäktige. Kommunens ekonomi är mycket bra, arbetslösheten låg och även om det finns problem, inte minst i skolan, så är det ingen katastrof. I det läget går oppositionspartierna kritik mest ut på att ”majoriteten saknar ambitioner”.

Som ett bevis på att man själv har högre ambitioner har det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, i sin budget satt upp många mål till år 2020. Då skall alla skolor i kommunen ha resultat över riksgenomsnittet, Norrtälje vara bästa skolkommunen i regionen och den eftergymnasiala utbildningsnivån ligga i nivå med riksgenomsnittet. Då skall kommunen ligga över genomsnittet i regionen enligt Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimat och ha den lägsta arbetslösheten i Stockholms län. Då skall Norrtälje också vara den främsta klimatkommunen i Stockholms län och de kommunanställda ha jämställda löner.

Tanken med dessa och alla andra mål är antagligen att visa att Socialdemokraterna har högre ambitioner än dagens majoritet. Det är bra. Men det blir lite konstigt när alla mål ligger så långt fram i tiden som 2020, tillräckligt långt bort för att målen skall vara glömda när detta år väl kommer. Vågar inte Socialdemokraterna sätta upp mål som ligger närmare i tiden?

Det är också lite konstigt att så många av målen är satta i förhållande till andra kommuner. Dels finns det många konstigheter i alla de olika rankningarna, dels blir väl inte Norrtäljeborna mer nöjda med sin vård, skola eller äldreomsorg bara för att den är sämre i andra kommuner?

Om demokratin skall fungera bra är det viktigt med en stark opposition, som dels kan utgöra ett alternativ, dels är en blåslampa på majoriteten när den blivit mätt och nöjd.

Oppositionen i Norrtälje har varit lite tam under några år, troligen beroende på alla valförluster. Nu tycks man dock ha repat nytt mod. Det är bra. Den styrande borgerliga majoriteten behöver utmanas så att man tvingas skärpa till både sina argument och sin politik. För det behövs. Inte minst om man vill sitta kvar ända till 2020.