Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är aldrig fel att ta fram nyare statistik

Det finns anledning att uppdatera den tolv år gamla statistiken om brottslingars födelseland. Men en uppdatering lär inte spela någon roll för sverigedemokrater eller andra extremnationalister. De kommer fortfarande att hävda att "eliten mörkar sanningen om invandringen".

Invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det har mängder av studier visat. Det är ungefär 2,5 gånger vanligare att en utlandsfödd begår brott än en svenskfödd.

Studierna visar också att när man tar hänsyn till socioekonomiska faktorer så försvinner den här skillnaden. Det finns inga kulturella eller genetiska faktorer som gör att utlandsfödda begår mer brott än svenskar, på samma sätt som det inte finns några kulturella eller genetiska faktorer som gör att skåningar begår fler brott än västgötar.

Däremot visar statistiken att män och ungdomar begår fler brott än kvinnor och äldre. Statistiken visar också att de som kommer från socialt utsatta miljöer och trasiga familjer begår fler brott än dem från ekonomiskt välmående områden och stabila familjer. Och eftersom fler utlandsfödda kommer från socialt utsatta områden än svenskfödda är det därför inte konstigt att de begår fler brott.

Den senaste svenska studien om invandrares brottslighet gjordes 2005. Nu vill bland annat Sverigedemokraterna ha en ny. Det har många motsatt sig, bland annat justitieminister Morgan Johansson (S) och kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki. De menar att en ny studie inte behövs, eftersom den kommer att visa samma sak som de tidigare. Det finns viktigare saker att lägga forskningsresurser på.

Det här har upprört många på sociala medier, inte minst SD-sympatisörer. De menar att detta är ett exempel på hur "eliten mörkar sanningen om invandringen".

Den här upprördheten är tröttsam och enormt förutsägbar. SD-sympatisörer och extremnationalister har sin världsbild klar: invandringen är roten till alla problem i Sverige, självklart också till merparten av brottsligheten. Och om statistiken visar att utlandsfödda inte är mer benägna att begå brott än infödda svenskar, så är det fel på statistiken: den är vinklad, den är feltolkad eller den är framtagen på fel sätt. Eller för gammal.

Samtidigt har det hänt en hel del i det svenska samhället sedan 2005. Det finns därför anledning att uppdatera statistiken kring brottslighet och invandring. Segregationen i det svenska samhället har ökat sedan 2005, vilket kan ha fått effekter för brottsligheten. Det kan också vara intressant att jämföra brottslighet mellan olika ursprungsländer för att se om det behövs speciella åtgärder för att minska segregation och utanförskap.

Det finns därför anledning för Brottsförebyggande rådet att uppdatera sin statistik om brottslingars födelseland. Det kan finnas intressanta skillnader jämfört med 2005. Och ju mer tillförlitlig statistiken är om den svenska brottsligheten, desto bättre kan den användas för att komma till rätta med orsaken till brottsligheten.

En uppdaterad statistik om brottsligheten lär dock inte spela någon roll för sverigedemokrater eller andra extremnationalister. De kommer fortfarande att hävda att "eliten mörkar sanningen om invandringen". De vill bara ha statistiska uppgifter och vetenskap som passar deras världsbild – ett aktuellt exempel är att Sverigedemokraterna vill minska anslagen till SMHI eftersom de inte tror på de forskningsresultat SMHI presenterar.