Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dessa partier valde förstagångsväljarna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

I årets Eu-val är det rekordmånga som har röstat. Bland förstagångsväljarna är det två partier som sticker ut.

Annons

Miljöpartiet och Feministiskt initiativ odlade stora valframgångar hos förstagångsväljarna. En av dem är Förstagångsväljaren Isabelle Hellding, 22, som förtidsröstade på biblioteket. Det gick lättare och smidigare att rösta än hon trodde.

– Jag röstade på feministerna, berättar hon.

Det finns andra länder i EU där det inte är lika jämställt som i Sverige därför tyckte hon att det var viktigt att rösta på FI. I riksdagsvalet tror hon däremot att hon kommer att rösta annorlunda. Rekordmånga 48,49 procent röstade i Sverige. Bland förstagångsväljarna var MP det största partiet och på andra plats finns FI som fick sitt första mandat i EU-parlamentet. Bland ungdomarna är också MP störst i Norrtälje som även segrade i Rodengymnasiets skolval.

Oscar Imeryd, 19 var inläst på alla riksdagspartier så han hade koll på vilket parti som skulle få hans röst. Däremot vill han inte berätta vilket parti han röstade på.

– Jag känner att det är viktigt att få min röst hörd, säger han om varför han röstade i Eu-valet.

Nathalie Lundmark, 22 tyckte att valkompassen var till bra hjälp för att ta reda på vilket parti som delar hennes åsikter. Enligt valkompassen delade hon flest åsikter med FP vilket hon tyckte stämde överens. Även fast hon ville rösta så gjorde hon inte det.