Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dessa kyrkor får dela på miljonbelopp

Nio kyrkor i kommunen får pengar till renovering.

Annons

Kyrkan i Rö och ytterligare åtta kyrkor i kommunen får pengar av staten till renovering och/eller nya larm. De får dela på drygt 2,5 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning från staten. Uppsala stift, där Norrtälje, Sigtuna, Håbo och Upplands-Bro kommuner samt hela Gävleborgs och Uppsala län ingår, får sammanlagt 57 miljoner kronor.

Kyrkoantikvarisk ersättning är pengar som staten ger till Svenska kyrkan för att underhålla och bevara de kulturvärden som räknas som en angelägenhet för hela svenska folket.

I Rimbo pastorat får fem kyrkor pengar. Husby-Sjuhundra kyrka får medel till att konservera inventarier och putsa om kyrktornet. Rö kyrka får pengar till mögelsanering och konservering av inventarier.

Dessutom får Väddö kyrka pengar till att renovera en mur, Lohärad till att tjära om klockstapeln och Söderbykarl till att renovera ett staket på en grav.