Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dessa djur kan du se i helgen

Marianne Grandien är en av många som öppnar sin ateljé under helgens konstrunda i kommunen.

Marianne Grandien går fram till en katt som hukar högt uppe på en sten. – Han har blivit snuvad på sitt byte, säger hon, och visar en liten mus som är på väg att smita undan i gräset.

– Här bor han hela sommaren och har det bra, fortsätter hon, och ger katten en vänlig klapp på ryggen.

Många djur i Dumran

Hennes trädgård i Dumran, strax utanför Edsbro, vimlar av djur, som hon skapat i keramik. Det är en brokig samling, med en rad olika figurer, som hon presenterar på en vandring i grönskan.

På en kärra i närheten av vägen ligger en gris och sover. Fridfullt och rofyllt.

– Den heter Söndag. Det är härligt att han äntligen får sova ut, säger hon.

En flock fåglar

Längre in på gräsmattan finns en hel flock fåglar som tittar åt olika håll och en blåvingad pösmunk. Ett fantasidjur med rejält tilltagen mage, lång näbb och en lite moloken uppsyn.

– Pösmunkarna är lite stöddiga, men de har en rar sida också. Det är snälla pösmunkar, säger Marianne Grandien.

Skapt djur sedan 1980-talet

Hon är utbildad på Konstfack och har skapat djur i keramik sedan mitten av 1980-talet och bland annat visat dem vid Bror Hjorths hus i Uppsala. De senaste åren har hon ställt ut dem i trädgården i Dumran under somrarna. När hon talar om dem blir de till personligheter, med tydliga karaktärsdrag.

– Jag blir förtjust i ett djurs rörelse, någonting karaktäristiskt som jag tar fasta på. De blir väldigt levande, säger hon.

75 konstnärer

Under helgen är hon en av de konstnärer som deltar i årets ateljérunda, då sammanlagt 75 konstnärer runt om i kommunen tar emot besökare i sina ateljéer.

– Det är första gången jag är med, det ska bli väldigt roligt, säger hon.

Upptäcksfärd i trädgård

Trädgården inbjuder till upptäcktsfärd med sina kullar, stubbar och rabatter där vårkrage och förgätmigej blommar i grönskan. En del djur syns på långt håll, andra dyker upp som små överraskningar.

– Här är På stranden, berättar Marianne Grandien och presenterar en grupp pingviner som samlats på en stenig yta, som skulle kunna vara en strand någonstans.

Mårddjur spejar

Strax intill står Vilgot och Algot, ett par mårdliknande djur, och spejar vaksamt mot omgivningen. Några harar och katter dyker också upp i gräset och på en kulle plirar en bekantskap från i höstas nyfiket mot världen.

– Jag stod utanför ingången till huset och kände att jag var iakttagen. Då såg jag en liten rävunge som kom fram och pratade med mig, vi hade ett litet samtal, säger Marianne Grandien.

Skulptur av matgäst

Rävungen fick mat och numera finns en skulptur av honom på en stubbe i en slänt. Strax intill vankar några snabeldjur med kraftiga ben och tunga kroppar nerför en liten backe.

– De är någon sorts vandrare. De är väldigt tunga, men de har gett sig sjutton på att det ska gå ändå.

– Jag tror att det är så det är för oss också, man måste vara lite envis.