Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras barn drabbades av tyfonen på Filippinerna

I helgen genomled Donna och Jörgen Grenmo i Överlöpe helvetet. Deras barn, 5, 9 och 10 år gamla, är i Filippinerna och gick inte att nå.

– Vi pratade med dem i fredags. Sen gick det inte att komma fram förrän på söndagskvällen, säger Jörgen Grenmo.

– Vi sov bara en timme på 36 timmar, säger Donna Grenmo.

I helgen satt de framför datorn, desperat knappande på mobilerna för att försöka få livstecken hemifrån eller information från vänner.

– Jag försökte vara stark för Donnas skull, men jag gick in på toaletten och grät. När vi äntligen fick tag i barnen var det som syndafloden, så mycket grät vi, säger Jörgen.

Donna Grenmo kommer från en by som heter Baigad och ligger på sydöstra delen av ön Bantayan, som hamnade mitt i tyfonens väg. Där bor de en stor del av året. Barnen går i skola där och stora delar av Donnas familj bor där. Jörgen och Donna är i Sverige för att jobba ihop pengar till familjen. De har flygbiljetter till hemresan i december, då de ska fira två av barnens födelsedagar. Det här är första gången Donna är borta från barnen.

– Och då händer det här. Jag vill hem nu, säger Donna med tårar i ögonen.

Donnas föräldrar och några av hennes syskon förlorade sina hem i tyfonen. Föräldrarna har hittat en liten bit av huset, 20 gånger 20 centimeter, allt annat har blåst bort.

– Tyfonens öga passerade byn. Då var det sol i 20 minuter och de trodde att det var över, men sen började det om igen och allt som slitits loss blåste runt och förstörde. Palmerna bröts som tändstickor, säger Jörgen.

Många i byn hade precis hunnit spara ihop pengar och bygga upp sina hus igen efter att de förstörts av tyfonen Frank för fem år sedan. Nu bor de under plåtskivor och presenningar. De som lever på fiske har sett sina båtar förvandlas till skräp. Men det kunde vara värre. En av grannarna och flera andra personer de känner förlorade livet.

– Vi sa åt släkt och vänner att gå upp till vårt hus när tyfonen skulle komma. Vårt hus är av betong, säger Jörgen.

Stuprör, puts, jalusifönster och en stor järngrind slets loss från huset och försvann, och regnet kom in genom de tomma fönsterhålen. Allt blev blött och de var otroligt rädda, men ingen i familjen skadades.

I tyfonens spår ligger avbrutna träd och bråte överallt. Skolan är stängd, elnätet är utslaget och väntas inte bli reparerat på ett halvår. Rent vatten hämtas till fots i brunnar några kilometer bort.

Det blir många telefonsamtal hem. Donna vill prata med alla.

– Även om man har hört att de är okej vill man höra deras röst, säger hon.

Nu försöker paret samla in pengar till byn. Jörgen ska sälja bilen och motorcykeln och har kontaktat företag för att se om de kan skänka elverk och motorsågar till det omfattande röjningsarbetet.