Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den uppretade björnen går till attack – Alexander filmar allt från bilen

Alexander Göransson var ute för att träna hundarna inför älgjakten. Och hundarna fick upp vittring, inte på älg men väl en björn som svarade med att gå till attack.

Annons

Det var på söndagskvällen som Alexander Göransson och jaktkompisen André Skalberg älgtränade hundarna i skogen utanför Järvsö. Den yngre av de båda jämthundarna, ettårige Frisco hade jagat sig trött på en älg och det var dags för Aijko att visa vad han gick för. Den 3,5 år gamla jämthunden satte av in i skogen som ett skott. Alexander och André stod bakom bilen och hade inte hunnit släppa in Frisco i bagageluckan förrän hunden återvände. Med en björnunge i släptåg och efter den, en uppretad björnmamma.

– Vi fick väldigt bråttom att slänga in Frisco i bilen och efter det hoppa in själva, säger Alexander Göransson dagen efter händelsen.

Inifrån bilen kunde de sedan följa hunden och den ilskna björnhonan ser ut att turas om, om att jaga och bli jagade. Enligt Alexander ska det hela ha pågått i en halvtimme, fyrtio minuter innan han fick upp kameran och började filma.

Se hela klippet på det dramatiska björnmötet.

Trots att björnen bara var meter bort blev Alexander Göransson aldrig orolig att något skulle hända honom.

– Det är ett mäktigt djur absolut. Men, nej, jag hann inte bli rädd. Det var mest roligt att sitta och kika på den och det var ju lugnt när man var i, säger han och fortsätter.

– Det är klart det hade kunnat bli farligt om man inte haft bilen så nära, men det hade nog varit lugnt ändå. Det är hunden som björnen jagar i första hand.

Den oro som fanns var i stället riktad mot hunden Aijko. Alexander Göransson var medveten vad som skulle kunna hända om den furiösa björnhonan – som vid ett tillfälle ställer sig på bakbenen, spejandes spottandes och fräsandes – fick tag på den lilla hunden.

– Men man var lite orolig för hunden ett tag att björnen skulle kunna få tag på den.

Men Aijko klarade sig emellertid finfint. Det smidiga lilla djuret verkar utan problem hålla sig undan den stora, och förvånansvärt snabba björnen. När mörkret fallit, och björnen inte visat sig på ett tag, vågade de sig ut ur bilen för att hämta in hunden.

Att den här närkontakten med björn skedde först efter att årets björnjakt var över, verkar inte bekomma jägaren Alexander Göransson.

– Lite typiskt är det. Men det var en hona med ungar så det var inte lovligt ändå, säger Alexander Göransson.

Så du är inte alltför bitter?

– Nej, det är ara roligt att få se de ibland ändå.

Och plåster på såren lär vara den uppståndelse som hans film har resulterat i. Klippet som fångade iallafall tre minuter av dramatiken la Alexander ut på Facebook senare på söndagskvällen. På måndagskvällen, mindre än ett dygn senare hade klippet delats över 1600 gånger och spelats över 100 000 gånger.

Mer TV:

TV: Ola skulle pissa - då kom björnen

Björnjägarna Vi följde med på en spännande tur i skogen.

TV: Följ med på den dramatiska björnjakten: "Den är på väg mot oss"

TV: Här går björnen till attack - han svarar med ett galet vrål

TV: Den björnbitne jägaren berättar om attacken