Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den svenska välfärden är mycket bra

Sverige är världens bästa land att åldras i, enligt biståndsorganisationen Help Age International.

Annons

Organisationen har bedömt data om till exempel hälsa och ekonomi från 90 länder. När alla parametrar vägts samman hamnar Sverige i topp, närmast före Norge och Tyskland.

Det här är inte den enda internationella jämförelse mellan välfärden i olika länder där Sverige hamnar i topp eller i den absoluta toppen. Så brukar det vara. Enda undantaget är skolan, där Sverige tappat under många år.

Ett annat exempel där Sverige innehar första-platsen är årets mätning av FN:s Human Poverty Index som bland annat tar hänsyn till livslängd och inkomstskillnader. Även här ligger Norge tvåa, medan Nederländerna ligger på tredje plats.

Att svensk välfärd ligger i topp internationellt är dock inget man kan tro när man följer den svenska debatten. Snarare får man uppfattningen att den svenska välfärden raserats totalt de senaste sju åren, det vill säga sedan alliansregeringen tillträdde. Det här är i alla fall den bild som förs fram av samtliga oppositionspartier. Enligt dem har allianspartierna förstört den svenska välfärden under sina år vid makten, genom att man tagit pengar från välfärden och använt dem för att sänka skatten för de välbeställda.

Samma linje drivs på socialdemokratiska ledarsidor. I går hävdade till exempel Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson att Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund ljög vid sitt parti stämma i helgen, när han i ett tal hävdade att resurserna till skolan, vården och omsorgen hade ökat med minst 115 miljarder, eller 25 procent, sedan 2006. Enligt Karin Pettersson var detta inte sant. Om man räknar bort inflationen och befolkningsökningen är tillskottet istället noll.

Hon har rätt i att Göran Hägglunds siffror är lätta att missförstå. Men å andra sidan går det inte ihop att dels hävda att alliansen raserat välfärden, dels hävda att resurserna i dag ligger på samma nivå som 2006.

Oppositionspartierna och debattörer till vänster har alltsedan valet 2006 hävdat att alliansregeringen försämrat välfärden. Opinionsmätningar tyder på att fler och fler väljare har gått på denna propaganda.

Självklart finns det också luckor och brister i den svenska välfärden – den kan alltid bli bättre. Hur mycket den sittande regeringen än tätar till luckorna, så dyker det upp nya.

Så är det för alla regeringar. Att hävda att luckorna blivit fler under alliansregeringen, eller att denna regering nedmonterat den svenska välfärden är dock helt fel. Det visar inte minst de internationella jämförelserna.

De som svartmålar dagens svenska välfärd har därför en svår uppgift. Men de kommer säkerligen att fortsätta. Det är bara att hoppas att väljarna inte låter sig förledas, utan ser till verkligheten och inte till nidbilden av densamma.