Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den kraftiga ökningen av psykisk ohälsa måste tas på allvar

Vi oroas över att fler och fler drabbas av psykisk ohälsa. Det som oroar oss ännu mer är att detta även drabbar barn och unga allt längre ner i åldrarna. Vad kan anledningen vara?

Anmäl text- och faktafel

I alla tider har föräldrar oroats över vad barnen ägnar sig åt. Så var det när jazzen kom i början av 1900-talet. När biofilmen kom. Med rockmusiken i mitten av 1950-talet och den dans som hörde till.

Det vi tar upp nu är något djupare. Studier visar att utan samtal blir vi mindre empatiska, känner en lägre grad av gemenskap och blir mindre kreativa och tillfreds. Vi tystas av tekniken – på sätt och vis ”botas vi från att prata med varandra”. Denna tystnad – som ofta sker i våra barns närvaro – har lett till en empatikris som förminskar oss i hemmet, på jobbet och i offentligheten. (Källa: Sherry Turkle, ”Tillbaka till samtalet”).

I våra egna familjer finns barn och barnbarn. Vilken framtid kan de räkna med? Kan de drabbas? Om de har lyckan att behålla god hälsa, så kanske några av deras kamrater drabbas. Hur blir deras samhälle?

Några förblir friska medan andra blir utslagna tidigt i livet och måste lämna både arbete och vänner. Eftersom detta med psykisk ohälsa är något som allt fler uppmärksammat – inte bara inom sjukvården utan även i skolan och på arbetsplatser. Unga flickor skär sig. Frånvaro i skolan. Hemma från jobbet. Självmordsbenägenheten tilltar. Oro och medvetenhet såväl med den ökade konkurrensen och den alltmer utbredda anställningsotryggheten tillsammans med svårigheterna för många att få eget boende.

Ja, detta är bara några tecken som alltfler har uppmärksammat. Vi har anledning att ställa oss viktiga frågor.

Vad kan vara anledningen? Vi vet att fysisk motion – att man rör på sig – leder till psykiskt välbefinnande genom diverse positiva kemiska stimulanser som skickas till hjärnan. Det senaste decenniet – de senaste åren - har vi upplevt en explosion av smarta mobiltelefoner. Den nya tekniken omfattar nu de allra flesta i det svenska samhället oavsett ålder, bostadsort och socioekonomisk ställning. Frekvent användning av mobiltelefoner och internet har blivit en naturlig del av människors vardag.

För många, särskilt de yngre, utgör detta en huvudsaklig kanal för kommunikation med vänner och omvärlden. Behöver vi hjälpas åt för att bryta detta mönster? Vi vill inte backa utvecklingen. Kan mer motion och mindre tid på surfplattan vara en del av lösningen? Mer bokläsning och mer riktiga samtal?

Vi har inga färdiga svar på våra frågor. Vad vi vill är att flera med oss uppmärksammar dessa tecken och att vi sedan hjälps åt att komma med förslag till vad vi behöver göra. Cybermobbning är mer vanligt än många tror - och påverkar många unga väldigt negativt. ”Du är tjock och ful”. Hur kul är det som tioåring att läsa sånt? Nätporr för elvaåringar finns – behövs det? Mobilfria lördagar? Mobilfria skolor?

Nej, nej det funkar inte, säger någon. Men redan i dag finns skolor som infört detta. Riksdagen i Frankrike har bestämt att alla skolor upp till 9:an ska ha mobilfria lektioner. Är det en rätt väg?

Se våra rader som ett nödrop. Vi är inte ensamma att ropa. En sak är klar. Den kraftiga ökningen av psykiska ohälsa - och även social ohälsa - måste tas på fullaste allvar. Vi kommer att gräva vidare!

Anna Eneroth (C), två barn

Bengt Ericsson (C), tre barn och åtta barnbarn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel