Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Demontränaren" blir Hagströms mentor

Han var mannen bakom det svenska skidskytteundret. Nu är den tyske "demontränaren" Wolfgang Pichler tillbaka – som mentor.

– När jag satte ihop de olika träningsgrupperna kände jag att det vore bra att ha någon med mycket rutin och erfarenhet. Då var Wolfgang förstavalet, säger förbundskapten Johan Hagström från Häverödal till TT.

– Han brinner verkligen för Sverige. När jag pratade med honom vintras så pratade han om att "vi borde göra så här" – som om han fortfarande var kvar.

Pischler var tränare och förbundskapten i landslaget mellan 1995 och 2011. Under den tiden blev Sverige en stornation med världsstjärnor som Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek, Helena Ekholm och Björn Ferry.

När den 59-årige tysken nu återvänder, efter tre säsonger som rysk damkapten, ska han i första hand fungera som mentor åt tränarna.

– Han vill inte åka runt på varje tävling i världscupcirkusen, men han vill bidra med ett mentorskap och vara rådgivare till vårt landslag. Inte minst i uppladdningen inför olika mästerskap, säger förbundets generalsekreterare Ingemar Arwidson till Östersunds-Posten.

Skidskyttelandslaget genomgår en generationsväxling. Björn Ferry och Carl Johan Bergman har lagt av – och samtliga damåkare är utbytta