Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka är Sverigedemokraternas värderingar?

Annons

Reidar Carlsson inleder november med en ledare som mest handlar om oss sverigedemokrater. Vi tackar och bugar eftersom all publicitet är bra publicitet.

Anmäl text- och faktafel

Den gode Reidar Carlsson hävdar att vi är ett parti ”vars värderingar inte får ges något som helst genomslag”.

Vi tycker att trafiksituationen sommartid i Grisslehamn är helt orimlig, skriver Karl-Göran Edberg, Andrea Kronvall och Ingmar Ögren.

Vilka handlar det då om för ”värderingar”?

Den gångna mandatperioden ger en del svar om vad som gav resultat och vad som inte gjorde det.

• Vi tycker att ”invånaren först” är en viktig del av kommunens värdegrund. Alltså blev vi djupt bekymrade när vi fick se ett ”niopunktsprogram” om hur kommunen skulle ta emot tvångsvis placerade nya invånare. Det handlade om förturer i Roslagsbostäder och kostsamma barackbyggen. Vi protesterade och programmet slopades, kanske för att Ulrika Falk är en klok person, kanske för att vår insats gav resultat.

• Vi är väldigt bekymrade för situationen för skolorna på landsbygden. Vi, liksom Skolverket, tror att fjärrundervisning kan visa en väg mot effektiv användning av små skolenheter där en lärare kan arbeta tillsammans med elever på flera platser samtidigt. Det fick vi inget genomslag för.

• Vi tycker att trafiksituationen sommartid i Grisslehamn är helt orimlig. Med en väg som närmast är ett fornminne tillsammans med trafik från Eckerölinjen och nya Havsbaden är det hög tid att försöka få Trafikverket att börja göra något. Det tyckte inte Socialdemokraterna var viktigt.

• Vi tror att tusentals fritidshus, många med permanentstandard, är en gigantisk bostadsresurs, som dock inte kan utnyttjas på grund ständig förnyelse av halvsekelgamla detaljplaner och en va-planering som vägrar ta hänsyn till modern forskning. Här anar vi faktiskt en försiktig omsvängning bland övriga politiker, men det kanske snarare beror på att de drabbas av sunt förnuft än på att de vill acceptera vår ideologi.

Listan kan lätt förlängas men vi får räkna med att en ledarsida ”som delar Centerpartiets värderingar” kommer att fortsätta kritisera oss. Vi tackar åter för publiciteten.

Karl-Göran Edberg (SD)

Andrea Kronvall (SD)

Ingmar Ögren (SD)

NT kommenterar:

Det var knappast trafiksituationen i Grisslehamn som gjorde att Sverigedemokraterna bildades 1988 av bland annat personer som varit medlemmar i rasistiska partier. Det var knappast gamla detaljplaner som fick Jimmie Åkesson att gå med i Sverigedemokraterna 1995 och ställa upp som partiledarkandidat 2005. Inte heller fjärrundervisningen i små skolor eller småskaliga va-lösningar.

Istället handlade det om att skapa ett svenskt nationalistiskt parti, där invandring och kulturell mångfald ses som ett hot mot Sveriges framtid och därför skall minimeras. Det är dessa nationalistiska och främlingsfientliga värderingar som skiljer Sverigedemokraterna från de andra partierna i riksdagen och i Norrtäljes kommunfullmäktige.

Att Sverigedemokraternas värderingar till en del ligger fascismen nära syns också i den krigsretorik som ofta används, till exempel av partisekreteraren Mattias Karlsson, som i ett Facebookinlägg nyligen skrev ”Vi har inte valt det här, men våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död.”.

Det är dessa värderingar som ligger till grund för Sverigedemokraterna, och det är dessa värderingar som jag inte vill skall få genomslag i den politik som förs i Norrtälje kommun.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons