Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill satsa på fler hyresrätter och en bostadsgaranti för unga

Annons

Fler unga måste få möjligheten att äta sin första inflyttningspizza mellan lådorna på golvet i en ännu omöblerad lägenhet. Fler invånare ska slippa känna oro över hyror som de har svårt att betala eller av skuldsättning som egentligen är större än de känner att de har kontroll över.

Vi vill bygga bort bostadsbristen och bygga fler hyresrätter så att vi på sikt kan ge unga bostadsgaranti. Av dessa anledningar gjorde vi en helomläggning av kommunens bostadspolitik när vi tillträdde 2014. Under förra mandatperioden tog det då moderatledda kommunstyret fram detaljplaner för 88 hyresrätter. Denna mandatperiod har vi antagit detaljplaner för 628 hyresrätter – det är mer än sju gånger fler.

Behovet av fler hyresrätter är fortsatt stort och lär inte avta – tvärt om. Vårt mål är att det ska byggas 1 000 bostäder per år, varav minst 400 ska vara hyresrätter, skriver Ulrika Falk. Foto: Anders Sjöberg.

Och många fler är under planering. Hyresrätter byggs eller planeras på många håll i kommunen. I Hallstavik ska det byggas hyresrätter i centrum, i Rimbo ska det byggas i Bålbroskogen, nyligen tog vi beslut om att bygga hyresrätter i Älmsta och i Norrtälje bygger vi exempelvis vid Lommarstranden för att ta några exempel.

Behovet av fler hyresrätter är fortsatt stort och lär inte avta – tvärt om. Vårt mål är att det ska byggas 1 000 bostäder per år, varav minst 400 ska vara hyresrätter.

Mot det står Moderaternas förslag om utförsäljningar av hyresrätter och införande av marknadshyror. Det blir inte fler bostäder av utförsäljningar, tvärtom färre tillgängliga för vanligt folk som inte har råd att betala enorma summor för en bostadsrätt. Marknadshyror vore samtidigt ett mycket hårt slag mot alla de som lever på små ekonomiska marginaler.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att även andra bostadsformer behövs – många vill och har möjlighet att köpa den där bostadsrätten, villan eller radhuset man drömt om, och det ska de ha möjlighet till. Därför är det viktigt att det också byggs exempelvis bostadsrätter och radhus, och att processen att bygga eget är så enkel som möjligt.

Vi vill se fler hyresrätter med hyror som vanligt folk har råd att betala. Denna fråga lyfte vi högt upp på dagordningen direkt vi tillträdde 2014, vi har levererat tydliga resultat och vi lovar att fortsätta prioritera den.

Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons