Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utse trivselledare på alla F-9-skolor

Annons

För att minska mobbning och för att öka trivseln på skolorna borde alla skolor som har elever i årskurs F-9 utse trivselledare. Särskilt angeläget är det med tanke på S+MP+C-styrets sparkrav på 90 miljoner kronor på skolan, som bland annat innebär att lärarnas närvaro på raster och luncher kommer att minska.

I Norrtälje tillämpas redan trivselprogrammet på en skola (Parkskolan) och det skulle med fördel kunna tillämpas på fler skolor. Vid utvärdering av programmet vi de skolor där programmet tillämpats ansåg 86 procent att aktiviteterna var högre eller mycket högre på raster med trivselledare, cirka 72 procent menade att konflikter mellan eleverna var lägre eller mycket lägre och cirka 73 procent menade att trivselprogrammet bidragit till att minska mobbningen på skolan. Dessutom ökar det den fysiska aktiviteten på rasterna, vilket skapar lugnare lektioner och gör att kunskapsintaget blir bättre.

Trivselledarna ser till att ingen ska behöva vara ensam på rasterna, utan att alla leker med alla, skriver Robert Beronius. Foto: Stefan Lindblom, TT.

Vad gör då en trivselledare, kanske någon undrar? Trivselledaren har ansvaret för att ta fram, förbereda och organisera lekar och aktiviteter på raster samt planera och utvärdera arbetet på regelbundna möten.

De elever som blir trivselledare har utsetts av sina klasskompisar och av lärarna. Det ska vara mobbningsfria, schyssta och skötsamma elever som blir förebilder på skolan. Trivsellederna får sedan träna sig i positivt ledarskap och utbildas i lekar, aktiviteter samt värderingsfrågor. Att vara trivselledare ger alltså eleven en chans att växa som individ.

På rasten syns det tydligt vem som är trivselledare eftersom de har reflexvästar och ledarna ser till att ingen ska behöva vara ensam, utan att alla leker med alla. Trivselledarna är däremot inte ute på rasten för att hålla ordning utan trivselprogrammet uppmanar alla elever på skolan att vara uppmärksamma på mobbning och då anmäla detta till de vuxna.

Väl värt att testa på fler skolor i Norrtälje!

Robert Beronius (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons